בקר, עגל, עוף, הודו, כבש; טחון, ברוטב, על האש, בתנור; לשבת, לשישי, לצהריים ולערב. שלום, קוראים לי אור ואני אוהב לאכול בשר. סטייק עסיסי ועשוי למשעי, מונח על צלחת עם פירה וירקות גורם לי לרייר ברמה שמקשה עליי להקליד; שווארמה בבגט או פרגיות בלאפה הם כל מה שאני צריך כדי להעביר יום בעבודה; ולא התחלנו אפילו לדבר על הקובה של סבתא…
אז למה אני אוכל בשר רק פעם בשבוע?
בעבר הלא רחוק אכילת בשר הייתה נחלתם של עשירים. רובנו, היינו צריכים לחכות ליום או אירוע מיוחד ("עוף לשבת," מישהו?) כדי לאכול בשר. עם המהפכה הטכנולוגית הגיעה גם מהפכה בעולם המזון, שגרמה לכך שגם האדם הממוצע יכול להרשות לעצמו לאכול שניצל לארוחת צהריים ופסטה ברוטב בולונז בערב. מעבר לכך, בארה"ב ארוחת ילדים ברשתות המזון המהיר עולה פחות כסף מלקנות ראש ברוקולי. לכן, ברור שהדור של היום אוכל יותר בשר מהדור שקדם לו, ושהדור הקודם אכל יותר מהדור שלפניו. כמה יותר? מחקר גילה שצריכה של בשר עוף עלתה ב76.6% לקילו לאדם בין 1990 ו2009!
מעולה! לא?
אז זהו, שלא הכל ורוד בסטייק הזה… לאכילת בשר כמה חסרונות ברורים שחייבים לשים אליהם לב, גם אם מבחינה מוסרית אין לנו בעיה עם הרעיון של אכילת חיות:
1. אכילה מופרזת של בשר עלולה להוביל להשמנת יתר, מחלות לב ומחלות אחרות. במשך שנים, מדענים ביקשו לחקור האם אדם שנמנע מאכילת בשר יכול לקיים אורח חיים בריא. בשנים האחרונות, השאלה השתנתה והמסקנות השתנו – לא רק שאפשר לחיות ולהתקיים בצורה בריאה לחלוטין תוך ויתור מוחלט על מרכיבים מן החי, אלא שאפשר לחיות כטבעוני ועדיין להיות בריא לחלוטין. אנשים שנמנעים מבשר נוטים לצרוך פחות שומן ופחות כולסטרול רע, ומצד שני יש להם יותר ויטמין C וויטמין E, סיבים שונים, מגנזיום ועוד. כמובן שהכל צריך להיעשות אחרי שיקול רציני ובהתאם לדיאטה מאוזנת (שכוללת פירות, ירקות ודגנים. הרי גם משקאות תוססים ומלאי סוכר הם טבעוניים וגם מהם כדאי להימנע), אבל ככלל – טבעונים הם בריאים בדיוק כמו אוכלי כל. נקודה.
2. תעשיית הבשר, הפרות והכבשים אחראים לפליטת יותר גזים לאוויר מכל המכוניות שעל כדור הארץ. גזי חממה הם נושא לכתבה נפרדת, כך שבינתיים תצטרכו פשוט לסמוך עליי – גזי החממה הם גזים באטמוספרה שקשורים קשר ישיר להתחממות הגלובלית. התחממות גלובלית היא הסיבה שבגללה הולך ונהיה חם פה יותר ויותר, ויותר ויותר, ויותר ויותר. מה שמוביל להתחממות הגלובלית הוא עודף בפחמן דו-חמצני באוויר. הסיבות לעודף הפחמן הדו-חמצני באוויר הן רבות, וביניהן – ניחשתם נכון – תעשיית הבשר. מחקר אמריקאי גילה שבכל פעם שאנחנו מחליפים את ארוחת הצהריים שלנו לארוחה נטולת בשר חסכנו פליטת פחמן דו-חמצני לאוויר, חסכנו כ500 ליטרים של מים וכ2 מ"ר אדמה. לא שווה?
3. בעולם הצומח טעמים נפלאים שפשוט חבל לוותר עליהם. המטבח הים-תיכוני מלא ביצירות מופת קולינריות נטולות בשר! מחומוס ועד שקשוקה, דרך פלאפל וקוסקוס עם ירקות, מי כמונו יודע כמה טעמים אפשר לייצר מעדשים, קטניות, דגנים וצמחים? אתגרו את עצמכם במטבח וגלו עולם חדש של טעמים נפלאים.
בתיאבון!