ב-8 שנים הוסדר אחוז אחד מתביעות הבדואים / אוריאל גור-דוד

דו"ח מבקר המדינה שפורסם אתמול העלה, כי תהליך התיישבות הבדואים בנגב הגיע לידי קיפאון. בשמונההשנים האחרונות, הצליחה המדינה להסדיר את התיישבותם של חמישה אחוזים מכלל האוכלוסייה הבדואיתוהביאה אחוז אחד מסך כל תביעות הבעלות על הקרקע לידי הסדר.

בשמונה השנים האחרונות, מאז שפורסמו המלצות וועדת השופט גולדברג הצליחה המדינה להסדיר את התיישבותם של חמישה אחוזים מכלל האוכלוסייה הבדואית והביאה אחוז אחד מסך כל תביעות הבעלות עלה קרקע לידי הסדר. מדובר במספרים זניחים לאור המאמץ שמושקע בהסדרת היישובים הבדואים ולאור הצהרות נשיא המדינה וראש הממשלה בוועידת הנגב בה ציינו שניהם כי נושא הסדרת הישובים הבדואים כמו גם קבלת האוכלוסייה הבדואית בחברה הישראלית נמצאים בחשיבות עליונה לאתגר פיתוח הנגב. המבקר מציין העדר מדיניות מגובשת וחקיקת חוקים מתאימים מצד הממשלה. בשנת 2013 גובש ׳חוק הסדרת הישובים הבדואים בנגב׳ כשהחוק אינו מכיר בבעלות הבדואים על קרקעות, אולם מציע פשרה לפנים משורת הדין. לטענת הממשלה לא היה לחוק רוב בכנסת ולכן לא הוצע בפני המליאה. החוק היה עתיד לתת כלים לרשות לקביעת מכסות פיצויים תחומות בזמן לניהול המשא ומתן. המבקר מציין שהחוק נפל בגלל אי הסכמתם של שני המחנות מימין ומשמאל.

עוד מוסיף המבקר שלאורך השנים עבר הטיפול בהסדרת ההתיישבות הבדואים בנגב בין משרדי הממשלה והעדר תיאום בין הגופים השונים כך שיד אחת מקרבת ויד אחת מרחיקה, דבר שהביא לידי משבר אמון בין אוכלוסיית הבדואים למדינה.

בדוח נחשפו מאבקי כוח בין גופי המטה התכנון והביצוע. עובדי המשרדים השונים ציינו שלא הייתה להם גישה לנתונים שאספה הרשות. או ידיעה על הפעולות שהרשות נוקטת. דבר שיצר כפילות תהליכים והוסיף על ערעור האמון. אני חייב לציין שבבדיקתו האחרונה של המבקר בדצמבר 2015 נראה שכשלים אלו טופלו.

בהמלצות הדוח כתב המבקר שיש להסדיר את תביעות הבעלות על הקרקעות, כצעד ראשון. עוד ממליץ המבקר לפעול להסברת הנושא בקרב האוכלוסייה היהודית והבדואית בפרט, שכן הרושם המתקבל הוא שהמדינה כבר החליטה כיצד התהליך יסתיים וחלון ההזדמנויות הולך ונסגר.

לשמיעת הראיונות עם המנכ"ל החדש של הרשות לפיתוח והתיישבות הבדואים בנגב, יאיר מעיין, ועם ח"כ מאיר כהן ("יש עתיד"), לשעבר יו"ר הרשות לפיתוח הנגב, בתכניתנו "בוקר טוב דרום" עם קרן אוזן, לחצו כאן: