רמת הנגב: חיכוך בין היהודים לבדואים

היישובים באזור רמת הנגב, לרבות קיבוצים ומושבים, מקיפים את היישובים בתעלות כדי למנוע גנבות. ביישוב הדתי רתמים הקיפו גם הם את היישוב בתעלות, אך לבקשת תושבי ביר הדאג' – יישוב בדואי הצמוד להם, השאירו חלקים מסוימים פתוחים כדי שיהיה לתושבי ביר הדאג' גישה נוחה יותר ליישוב. לאחר מספר מקרים של פגיעה וגניבה ביישוב רתמים, חסמו אתמול תושבי רתמים את המעבר.

סבאח אבו-לאגין, חבר הועד המקומי בביר הדאג', אמר ל"רדיו דרום": "אלו שבילים, שבילי גישה ליישוב. אפשר להגיע לאוהלים או לבתים, אבל צריך לעשות סביבו של 3 קילומטר כדי להגיע. יש שביל שעובר מתוך שטחים, שהיישוב רתמים עשו תעלות. שטחים ריקים. יש שם שבילים שסגרנו איתם שהם יישארו פותחים. הם כל חודשיים שלוש, סוגרים את השבילים. כשסוגרים אותם, את התוצאות של הסגירות, זה לא בסדר. הייתה לי שיחה איתם. דיברתי איתם כמה פעמים, עם החבר'ה מרקמים. הסברתי שיש לנו עוד שכנים, מהחוות הבודדות. שיראו איך אנחנו חיים ביחד. הם לא מבינים שאנחנו שכנים. הם מתנהגים כאילו אנחנו בשטחים. זה עושה רע, כל הזמן עושה מין חסימה כזאת. אין את הגישה, אין את השכנים. זה בידיים שלהם. אני דיברתי עכשיו עם מישהו מהמושב (רתמים), ואמרתי לו, זה בידיים שלכם, לא בידיים של אף אחד. עם השאר השכנים שלנו אין לנו בעיה איתם, אז תבדקו את התנהגות שלהם. היה מקרה שהם שרפו אוהל של משפחה פה. היה בלגן, הגיעה משטרה, במקום לעצור את זה ששרף, עצרו את זה שאיים שישרוף בחזרה. היישוב שלנו מוזנח, מבחינת שירותים, מבחינת כביש גישה. תראו איך הכביש שלנו נראה, ואיך של השכנים נראה.

יש להם (לרתמים), חבר שנהרג בתאונה עם גמל. אנחנו מאוד מצטערים על זה. אבל זה לא בידיים של אף אחד, וזו לא התאונה הראשונה. היו תאונות, גם בדואים נהרגו מזה. אבל כל פעם שהם רואים גמל, הם לוקחים אותו ומכניסים אותו לתוך היישוב. אני לא יודע למה הם עושים את זה, אין לי הסבר. הם נמצאים כאן, כי אנחנו כאן. לא כי הם רוצים להיות כאן. הם באו לשמור על האדמות האלה מפני הבדואים. צריך לתת ליישוב הזה תנאים כדי שנוכל לחיות כאן".

עקיבא ביגמן, דובר ותושב רתמים, אמר, כי "כל המושבים והקיבוצים בנגב, כדי למנוע גניבות, בונים תעלה חפורה. דומה לתעלה נגד טנקים. המטרה למנוע כניסה של כלי רכב, טרקטורונים, לאדמות של היישובים. זה רקע הכרחי. יישוב רתמים לפני 5 שנים הקמנו תעלות כאלו. ביר האג' בנוי ככה שהוא מקיף חלק מהיישוב, נוח להם לנסוע דרך אדמות של רתמים. אנחנו קצת תקועים להם, אז נוח להם לעבור דרכנו, זה מקצר להם. הם ביקשו מאתנו להשאיר כמה פתחים שהם יוכלו לעבור. ואנחנו כמחווה של רצון טוב, השארנו להם פתחים. מה שקרה, לפני חודש התחילו פגיעות. הייתה פגיעה בבית העלמין, פגיעה בגדר. החלטנו לסגור את הפתח, בשביל הגנה עצמית. לא סגרנו פתח של אף אחד, זה לא קשור להם, זה פתח שלי.

בסך הכול אנחנו מעוניינים ביחסים טובים, ונשמח לתת להם לעבור אם הכול יהיה תקין. הם עושים נזקים, אנחנו חייבים להגן על עצמנו. בחודש האחרון היו מעל חמישה אירועים של קריעה של הגדר של הכניסה ליישוב. כנראה רצו להיכנס לגנוב. בשורה התחתונה, היו כמה אירועים של נזקים, בחקלאות, דברים כאלה. לסגור את הפתחים זו פעולה אלמנטרית להגנה עצמית".

לשמיעת הראיון המלא עם ביגמן ואבו-לאגין בתכניתנו "בוקר טוב דרום" עם ירון ששון, לחצו כאן