טיפים להורות בריאה

טיפים להורות בריאה

הטיפים שלהלן אינם עניין של פרשנות אלא הם אבני יסוד להורות בריאה אשר הוכחו מחקרית ועובדתית. אנו מזמינים אותך בחום לקרוא בעיון ולקבל חיזוק על מה שכבר אימצת, והכוונה על מה שעוד לא. בהצלחה.

סמכות הורית
סמכות הורית הינה יסוד מרכזי לתקינות הקשר בין הורים וילדים ולכן חשוב לשמור על שביל הזהב, המשלב בו-זמנית מצד אחד הצבת גבולות ברורה ועקבית ומצד שני אוזן קשבת לרצונות ולצרכי הפעוט. יש לציין, כי אוזן קשבת אינה פותרת את ההורה מהאחריות לדאוג להרחקת סכנות סביבתיות שעלולות להיות הרות אסון. כיום תאונות בית וחצר הינן הסיבה השכיחה ביותר להיפגעות ילדים, ומרביתן ניתנות למניעה.

זמן איכות
זמן איכות עם הילד אינו מותרות אלא הוא אבן יסוד לקשר חם ולאמון הדדי, וזאת בכל גיל. גם אם אתם עובדים שעות רבות וגם אם הילד מתנהג למופת ויודע להעסיק את עצמו, אין תחליף לנוכחות שלכם. הקפידו להיות נוכחים לפחות בחלק מרגעי השגרה של הילד וכן באירועים משמעותיים של חייו. גם ארוחות משפחתיות הן הזדמנות נפלאה לזמן איכות משפחתי, לשיחה, שיתוף, הקשבה ותקשורת טובה. חשוב לקיים ארוחה כזאת ללא הפרעה כשכל צד נוכח באמת ותשומת ליבו אינו מוסט כל רגע לשיחות נכנסות וכדומה.

מעקב התפתחותי
שמירה על בריאות הילד אינו רק ביקור אצל הרופא במקרה של מחלה. מעקב אחר ההתפתחות התקינה של הילד בנושאים כמו מוטוריקה גסה ועדינה, שפה, תפקוד חברתי ועוד, הינו נדבך חשוב בשמירה על בריאותו. התייעצות עם איש מקצוע בתחום הבריאות עשוי לסייע רבות בגילוי מוקדם של סימנים חשודים אם יש כאלה, ויוסיף לכם נחת אם אין כאלה.

זמן מסך
צמצום ההסתכלות על העולם דרך מסך קטן במשך שעות רבות של היום הינו מגפה של הדור הזה. אייפון, טאבלט, מחשבים ניידים, משחקי וידאו ועוד הופכים להיות האופק של הילד והוא מגלה ומתנסה דרכם. יש לדעת כי ארגון רופאי הילדים האמריקאי מזהיר משימוש של פעוטות מתחת לגיל 3 באייפון ואייפד, ומצפייה במסכים בכלל מתחת לגיל שנתיים, כי הם מעכבים רכישת שפה והתפתחות תקינה. ההתפתחות הטבעית של הילד, בכל גיל, זקוקה למרכיבים כמו משחק ויציאה לטבע. תגבילו את זמן המסך וצאו עם הילד לגני השעשועים, עודדו פעילות מחוץ לבית, ודאגו לנגישות לחומרים פשוטים בתוך הבית שיאפשרו לילד לבצע פעילויות יצירה.

שינה
שינה מספקת היא קריטית לתפקוד תקין של הילד. קביעת שגרת ערב וזמני שינה יסייעו להימנע מוויכוחים חוזרים ונשנים ותתרום לשינה איכותית ומספקת.

תזונה ופעילות גופנית
זה אינו סוד כי מגפת ההשמנה מתפשטת ומלווה בהשלכות בריאותיות וחברתיות. עודדו את הילד לאכול אוכל בריא, הרבו בארוחות מסודרות, שהן הזדמנות לחשוף את הילד למאכלים בריאות ולהוות דוגמה אישית, דאגו לסביבה ללא פיתויים כגון חטיפים ושתייה מתוקה, הקפידו שהילד יעסוק בפעילות גופנית סדירה, הגבילו את שעות המסך, המלווה בישיבה והרבה פעמים באכילה לא בריאה, ודאגו שהילד יישן מספיק. ובמידת האפשר תנו דוגמה אישית.

חיסונים
כידוע, שפעת הינה מחלה מדבקת ביותר. המחלה מלווה בכאבי שרירים, חום גבוה וסבל לילד. הסבל הזה מיותר וניתן למניעה על-ידי חיסון פשוט ושאינו כואב. בנוסף שפעת עלולה להסתבך לדלקת ריאות, שבגללה זקוקים החולים לעיתים לאשפוז, בעיקר ילדים קטנים. ומכאן שקיימת המלצה חד-משמעית של משרד הבריאות ושל גופי בריאות בעולם לחסן ילדים ובמיוחד פעוטות בגילאי חצי שנה עד 5. גם חיסונים שבשגרה מונעים מחלות וסבל מיותר לילד, וסיבוכים במידה זו או אחרת של סכנה.

עישון כפוי
מחקרים רבים קובעים כי עישון פוגע גם באנשים שאינם מעשנים אך נמצאים בסביבת מעשנים, מה שמכונה עישון פסיבי או עישון כפוי. העישון הפסיבי מסוכן ביותר לילדים ולתינוקות, וריאותיהם הקטנות עלולות להזדהם ולגרום למחלות כגון אסטמה, ברונכיטיס, דלקת ריאות, וזיהומים בדרכי הנשימה ובאוזניים.

מושב בטיחות
מחקרים מוכיחים כי ילדים לא חגורים נמצאים בסיכון כפול לתמותה מילדים חגורים ומכאן החוק הקובע כי על הילדים הנוסעים ברכב להיות רתומים למושב בטיחות המותאם לגילם. ההמלצה היא להושיב פעוטות במרכז המושב האחורי מה שמרחיק אותם גם מפגיעה צדדית, גם מפגיעה קדמית, וגם מפתיחת כרית האוויר שבמקרה של ישיבה במושב הקדמי עלולה להיפתח בעוצמה ולהתנפץ על גוף התינוק. עד גיל 1-2 שנה יש להושיב את התינוק בניגוד לכיוון הנסיעה. הושבת התינוק במושב הקדמי, שאינה מומלצת, מחייבת לנטרל את כרית האוויר.

מאת ליאורה ולינסקי, מנהלת המחלקה לאיכות ברפואה, חטיבת הרפואה, מאוחדת.