סוף לסחבת בעניין נפגעי הקישון?

ביום שלישי האחרון, ניתן פסק דין בדבר ערעורו של יוסי אלזם נגד אגף השיקום של משרד הביטחון על כך שלא הכיר בו בנפגע בעקבות החשיפה למי הקישון המזוהמים. פסק הדין קיבל את הערעור של אלזם ומתח ביקורת חריפה על התנהלות המדינה ומשרד הביטחון.

המערער היה לוחם באגד הצליחה של חיל ההנדסה וכמו יתר חבריו ומפקדיו, כולם יחד נחשפו למי הקישון המזוהמים. כל חבריו הוכרו, גם מפקדו ואילו בו סרבו להכיר. מי הקישון זוהמו בשנות ה-50. לוחמי חיל ההנדסה נחשפו למי הקישון עד שנת 1973 ללא יוצא מן הכלל.
פסק הדין מתאר איזו מסכת עובר המערער, אדם שלקה בסרטן הכליות, מצוי בדיאליזות על בסיסי יומיומי, נאלץ לנהל הליך משפטי במשך עשור משנת 2007 ועד היום. בית המשפט לפני קיום דיון ההוכחות ואחריו הפציר במדינה להכיר בו. המדינה באמצעות פרקליטה גילתה אטימות וסרבה בכל תוקף לעשות חישוב מסלול מחדש גם כשמיטב השופטים מפצירים בפרקליטי המדינה.
הבעיה שפסק הדין מתייחס אליה היא שאגף השיקום מחליט אחרת בנוגע לכל אדם ואדם כך לדוגמה, המג"ד של יוסי הוכר הנפגע עקב המקרה ואילו יוסי לא. הביקורת של השופטת באה בעקבות ריבוי מקרים של תביעות מכלל הנפגעים מהצלילות. בתביעה זו השופטת אומרת שהמדינה צריכה להתייחס לכולם כאחד, או שיכירו באחריות המדינה או שלא, לכולם. יש בפסק הדין אמירה נוקבת שקוראת למקבלי ההחלטות. משרד הביטחון והפרקליטות לבחון את דרכי הפעולה שלהם בתיק הנכים שנחשפו למי הקישון.

בתכניתנו בוקר טוב דרום, הציגה עו"ד דורית אלימלך אבן, אשר מייצגת את יוסי אלזם, מתחה ביקורת על התנהלות המדינה בנושא נפגעי הקישון והסבירה את משמעות הפסיקה ואת דבריה של השופטת אשר קוראת למדינה להגיע להחלטה בנושא נפגעי הקישון ולהתייחס אליהם כמקשה אחת. האזינו לדבריה: