מאת ד"ר משה רויבורט, גינקולוג ומומחה לפריון.
הסיבות לקיומן של בעיות פוריות הן רבות ומגוונות, לרוב בידי הרופאים לזהות את מקור הבעיה, אך לעיתים הן מוגדרות כאי פריון בלתי מוסבר.
מעבר לאמצעים הרגילים המעורבים בטיפולי הפריון, כגון: זריקות, כדורים, הורמונים, וכו', קיימות פעולות נוספות, אשר יכולות לשפר את הפוריות ואת סיכויי הכניסה להריון, ולסייע בתהליך הטיפולי אותו אתם עוברים.
מחקרים אשר נעשו בשנים האחרונות, מצביעים כי שינוי אורח חיינו יכול ואף מסייע בשיפור הפוריות אצל גברים ונשים.
משקל תקין ופעילות גופנית
בעיות משקל
השמנת יתר או תת משקל יכולים להפריע לאיזון ההורמונלי בגוף ולהשפיע באופן משמעותי על תפקודי מערכות הרבייה, וכתוצאה מכך לשיבושים בביוץ, להפחתה בסיכוי להיכנס להריון בין אם באופן טבעי או במסגרת טיפולי פוריות ואף לשמירה על הריון תקין.
הוכח במחקר כי אצל גברים קיים קשר בין עלייה במדד ה- BMI של גברים אשר עוברים טיפולי פוריות לבין ירידה בהתפתחות בלסטוציטים ושיעור ההריונות. כל 10 ק"ג נוספים במשקל הגוף יכולים להביא לירידה של 10% בפוריות.
נשים חייבות מסת שומן גוף בסך של 22%, על מנת לייצר ביוץ תקין, חוסר במסה (תת משקל) ישפיע על מחזורי הוסת (מחזור לא תקין). מצד שני, משקל יתר ייתכן ויגרום לשינויים כימיים הורמונליים וכתוצאה מכך לבעיות פוריות.
תרגול גופני
פעילות גופני יכולה לסייע בשיפור היכולת להרות, אך מצד שני פעילות יתר עלולה לפגוע בכך, למשל כתוצאה מהורמוני דחק אשר מפרים את האיזון ההורמונלי של איכות הזרע, או פעילות גופנית אשר עלולה לפגוע באיכות ייצור הזרע, בשל יצירת חום או לחץ באזור האשכים.
תזונה בריאה
אכילה בריאה ומזינה יכולה לסייע באיזון ההורמונלי ובפוריות, לעיתים למרות ההקפדה על תזונה נכונה, הגוף יכול להיות עדיין בחוסר ולכן לקיחת ויטמינים יכולה לתת מענה לפני ובמהלך תקופת ההריון. צריכה של חומרים "רעילים" יכולה לשבש את הפעילות ההורמונלית ואת הביוץ.
להימנע משומן טרנס
עדיף להימנע ככל שניתן מצריכת שומן טרנס ובמיוחד בכל הנוגע לכניסה להריון, מכיוון שהוא משפיע לרעה על הביוץ וזאת עקב כך שהוא משבש את מערכות הגוף (מגביר דלקתיות, משבש פעילות יעילה של האינסולין) וגורם לתופעות אי פריון.
אכילת פחמימות מלאות
נמצא כי אכילת פחמימות פשוטות (אורז לבן, לחם לבן) עלולה לפתח בעיות פוריות והפרעות ביוץ בהשוואה לנשים שתזונתן הייתה מבוססת על דגנים מלאים.
שילוב חלבון מן הצומח בתזונה
שימוש רב בשומן מן החי לעומת שימוש בשומן מן הצומח עלול לייצר בעיות פוריות, עקב הפרעות בביוץ. לכן שילוב של אכילת מזונות עם שומן מן הצומח מומלצת לשיפור התזונה והפוריות.
בריאות הנפש
סטרס ודיכאון הם שני גורמים העלולים להשפיע על הפוריות הן אצל גברים והן אצל נשים. קיימת סבירות בקהילה המדעית כי גורמים אילו יכולים להשפיע לרעה על ייצור הורמוני המין.
במהלך ניסיונות הכניסה להריון, התקופה שהיא בהחלט מלחיצה (במיוחד כאשר לוקח זמן) עלולות לפרוץ רגשות ותחושות קשות ולכן חשוב להבין כי "עובר עלינו משהו" ולפעול על מנת לטפל בכך.
המענה לכך יכול להיות במגוון של פתרונות "מרענים", כמו הירגעות ע"י פעילות גופנית, תמיכה של איש מקצוע ועוד ועוד, העיקר הוא להירגע או לפחות לנסות להירגע מהדאגות.
עישון ואלכוהול
רבים מההרגלים שלנו משפיעים לרעה על בריאותנו ובמיוחד על הפריון של שני המינים, שניים מן המרכזיים שבהם הם עישן ואלכוהול.
עישון סיגריות משפיע באופן שלילי על פריון הגבר והאישה. מחקרים העלו למשל, כי עישון סיגריות אצל גברים משפיע לרעה על איכות הזרע: ייצור ותנועתיות הזרע.
האלכוהול ידוע כמשפיע באופן שלילי הן על גברים (השפעה שלילית על ייצור הזרע) והן על נשים (השפעה על המערכת ההורמונלית והשפעה על הביוץ).
קיום יחסי מין
חישוב זמן הביוץ
הכניסה להריון אפשרית בחלון הזדמנויות צר מאוד, הנקרא ביוץ (של כ-12 שעות בחודש), אשר במסגרתו מתרחש מפגש בין הביצית לזרע. על מנת לשפר את סיכויי הכניסה להריון, יש לקיים יחסים החל מיומיים לפני ועד אחרי הביוץ.
חשוב לזהות את זמן הביוץ, כאשר ניתן לעשות זאת באופן טבעי, או להשתמש במחשבון ביוץ או ערכת ביוץ. במידה והינך סובלת ממחזור לא סדיר, זה הזמן לטפל בכך.
תזמון יחסי המין
למרות הנאמר לעיל, רצוי שלא לשמור את הפעילות רק לימי הביוץ, אלא לקיים יחסים במהלך החודש כולו במקבץ של מספר ימים והפסקה ביניהם, מכיוון ש פעילות זו משמרת את איכות הזרע.
מומלץ שלא תתבצע פליטת זרע, כשלושה ימים לפני קיום היחסים, על מנת לשמר ספירת זרע גבוהה ואיכותית.
כותב המאמר הוא ד"ר משה רויבורט, גינקולוג ומומחה לפריון.
לפרטים נוספים לחצו כאן כדי להגיע לדף הפייסבוק של ד"ר רויבורט.