אחוז ניכר של התאונות מתרחשות בבית. לא בכבישים, לא תאונות עבודה במפעלים – אלא דווקא במקום שאמור להיות הבטוח ביותר עבורנו ועבור ילדינו – בבית. והמקום המסוכן ביותר בבית הוא המטבח.
מחקרים מראים, כי:מדי שנה נפגעים בישראל כ900- ילדים ותינוקות עד גיל 5 מכוויות, שהשכיחה שבהן היא כוויה מרותחים. "שירות אישי לבטיחות ילדים" קבע, כי ילדים רבים נפגעים מתנורי אפייה ובישול, וכמספר הזה מהרעלת מזון.
אם כן, מה הן הסכנות האורבות במטבחים שלנו, וכיצד ניתן להימנע מהן.
חומרי ניקוי
אין לשמור חומרי ניקוי וחומרים רעילים אחרים ליד מזון. הרחיקו מילדים, סגרו היטב את כל הארונות הנמוכים או אחסנו את חומרי הניקוי במקום גבוה ורחוק מהישג ידם של הקטנים. בעת ניקוי בחומרים רעילים, כגון מסיר שומנים קר, הגנו על ידיכם בכפפות והיזהרו מפני פגיעה בפנים ובעיניים.
אחסון המזון
אחת הסכנות השכיחות ביותר במטבח היא הרעלה ממזון לא טרי. היזהרו ממזונות שפג תוקפם, אחסנו את המזון לפי ההוראות הרשומות על האריזה – במקרר או במקום קריר ומוצל; אל תקפיאו מחדש מזון שהוקפא והופשר. כאשר אתם רוכשים מקרר, דאגו שתהיה בו מערכת קירור אנטי בקטריאלית כמו זו המצויה במקררים של תקה – מערכת קירור המכילה מסנן פנימי לנטרול ריחות, עובש ובקטריות – וכך תשמרו על בריאותכם.
מכשירי חשמל
שמירה על כמה כללים פשוטים תגן עליכם מהסכנות הטמונות במכשירי החשמל הביתיים. בעת רכישת תנור, מיקרוגל, או כל מכשיר חשמלי אחר, בדקו שיש עליהם תו אישור שימוש על ידי מכון התקנים; היזהרו מכבלי חשמל חשופים או משתלשלים בגובה שילדים עשויים למשוך אותם; אל תפעילו בבת אחת יותר מדי מעגלים חשמליים; נתקו מהחשמל מכשירים שאינם בשימוש.
הכיריים והתנור
הפעולה היומיומית והצפויה ביותר, כמו הכנת חביתה או חימום מרק, עשויה להתגלות כמסוכנת, במיוחד אם בבית יש ילדים קטנים. אם ידית הסיר או המחבת פונה כלפי חוץ, ילד עלול למשוך בהן, במקרה או תוך כדי משחק, ולשפוך את התוכן הלוהט על פניו. גם כלי חם או כבד המונח על גבי מפה עלול להוות סכנה.
יש להקפיד שהידיות יפנו תמיד כלפי פנים, במידת האפשר נשתמש בכלים ובתבניות חסיני אש. חשוב לא פחות לשמור על נקיון התנור והכיריים, משום ששאריות השומן המצטברות בקרקעית ועל הדפנות הן חומר דלק מסוכן. יש להרחיק מהתנור אריגים דליקים, כמו מגבות ומטליות מטבח, ולדאוג שהווילון נמצא במרחק בטוח ואינו עלול להתלקח ונימנע מהחזקת שמנים וחומרי ניקוי בקרבת מקום למקור האש. חובה להשתמש בכפפות או במחזיקי סירים כדי להסיר את המכסים ממיכלים חמים.
המיקרוגל
אחד המכשירים היעילים ביותר במטבח שלנו הוא תנור המיקרוגל, אך הוא יכול להיות גם מסוכן. הפגיעות נגרמות בעיקר בגלל שימוש לא נכון. רוב הנפגעים הם ילדים צעירים, שבגלל העובדה שמיכל האוכל לא חם טועים לחשוב שהאוכל עצמו איננו חם – ונכווים.
יש להשתמש רק בצלחות וכלים בטוחים לשימוש בתנור המיקרוגל. כלים שאינם מתאימים לשימוש עלולים להישרף או להתמוסס בזמן החימום. חלקי רדיד אלומיניום או שקיות הדוקות מדי עלולים להישרף מהחום הרב שמייצר המיקרוגל.
כיבוי אש
אם למרות כל אמצעי הזהירות שנקטנו פרצה שריפה במטבח, יש לנהוג על פי הכללים הבאים: אין לנסות לכבות את האש במים. אם השריפה פרצה במחבת או בסיר, יש לכסות אותם מיד במגבות או בכלי אחר כדי לחסום את כניסת האוויר. אם בוערת אש בתנור, יש לסגור את כל המתגים ולסגור את הדלת בכוח. פעולה מהירה כזאת תחנוק את הלהבות. יש להחזיק בהישג יד מטף ביתי לכיבוי אש ולדאוג שיהיה זמין ומלא. יש לדאוג לתיבת עזרה ראשונה למקרה של כוויות.
אחד מאמצעי הבטיחות החשובים ביותר הוא רכישת מוצרי חשמל למטבח שהוכנסו בהם השכלולים המתאימים להגברת הבטיחות. כאלה הם המוצרים של חברת TEKA, שעונים על תו התקן ושומרים על כללי הבטיחות. התנורים ותנורי המיקרוגל של תקה עברו טיפול מיוחד להגברת הבטיחות ומניעת נזקים. מערכות הבטיחות המשוכללות במוצרים שלנו יסייעו לנו להגן על חיינו וחיי ילדינו מפני תאונות במטבח.
לטיפים ומוצרים נוספים בקרו באתר – TEKA
או בעמוד הפייסבוק שלהם – עולם תכשיטי המטבח של תקה | Teka