קצת היסטוריה
התגלית שהקור שומר על טריות המזון נעוצה כבר בימי קדם, כשבני האדם אחסנו את מזונם בתוך "בתי קרח" שהוקמו באמצעות איסוף פתיתי שלג.
במקומות רבים בעולם עדיין שומרים על מצרכים טעוני קירור בתוך כדי חרס, כד בתוך כד או בבור חפור באדמה, או שומרים על טריות המוצרים באמצעות ייבוש ועישון (כובשים את הירקות, ממליחים ומעשנים את הבשר והדגים, מייבשים את הפירות). בישראל, עד לפני 70 שנה מקרר היה חזון רחוק בבתים. המקרר היה תיבת עץ פשוטה עם תא להחזיק בו את בלוק הקרח, ועגלת הקרח היתה עוברת ברחובות בקול פעמונים, כשהילדים רצים אחריה ללקט את השברים שניתזו בעת חיתוך הבלוק; יותר טעים מארטיק!
מתא הקרח למקרר החשמלי
רק לקראת סוף המאה ה-19 החלו להשתמש בארונות קרח כאמצעי קירור. המקרר הראשון שפעל על גז נוצר באוסטרליה ב-1865, וב-1857 הוצג בשיקגו רכב מקורר להובלת בשר. ואילו המקרר הביתי הראשון החל לפעול רק בשנות ה-20 של המאה ה-20.
המקררים הראשונים לא זכו להצלחה גדולה, אולי משום שהשתמשו לצורך הקירור בחומרים רעילים, כגון אמוניה וגפרית. ב-1916 הציגה חברת Kelvinator של קופלנד וגרוס מקרר, שמנגנון הפעולה שלו מבוסס על משאבת חום, ממש כמו מקררים בני ימינו. ב-1927 נכנס לשוק הרחב דגם Monitor-Top של ג'נרל אלקטריק, שמכר מעל למיליון יחידות, חלקן מצויות עדיין למכירה ופועלות עד עצם היום הזה. ואולם, רק ב-1931 יצרה חברת דופונט את המקרר הראשון שמנגנון הפעולה שלו לא הכיל חומרים רעילים או דליקים.
המקרר הביתי של ימינו הוא אחד המכשירים הביתיים הנפוצים והנחוצים ביותר. הוא פועל בדרך כלל על גז או על חשמל באמצעות משאבת חום העובדת במעגל קירור. תהליך הקירור מבוסס על מחזור קירור תרמודינמי שדוחס את הגז בתהליך דו-שלבי: מדחס מעלה את לחץ הגז והופך אותו לנוזל, שפולט חום הנספג במעטפת המקרר. בשלב השני מופחת לחץ הגז והנוזל שמתפשט לגז סופג את החום מהסביבה (פנים המקרר) באמצעות המאייד, ומקרר אותה. קיבולת המקררים הביתיים נעה בין 400 ל-600 ליטר (הדגם החדיש של מקררי תקה הוא בעל קיבולת של 570 ליטר).
בעשרות השנים שחלפו מתא הקרח עד למקרר החשמלי נותר מנגנון הפעולה של המקרר כמעט ללא שינויים משמעותיים. כיום המקררים נבדלים אלה מאלה בעיקר בעיצובים, בחלוקת התאים הפנימיים, ובשכלולים שונים כמו קיוסק בדלת המקרר או פיקוד שבת.
המקררים של תקה:
תקה מציעה חמישה סוגי מקררים, לפי הצרכים והטעם האישי של כל אחד ואחד, כמו הדגם היוקרתי של תקה TGI 200 NF שתכולתו 220 ליטר, או NF1 650 המרשים, שנפחו לא פחות 571 ליטר. המקררים של תקה הם בעלי פריזר אינטגראלי, פאנל הפעלה אלקטרוני והפשרה אוטומטית. יש בהם לחצנים להקפאה מהירה ומערכת אנטי בקטריאלית, וכן מערכת קירור חכמה בעלת מסנן פנימי, שמטהרת את האוויר ומונעת ריחות, עובש וריקבון. המקררים מצוידים במדפי זכוכית נשלפים, במגירת ירקות גדולה ובתאורה פנימית רחבה. חזית הנירוסטה בחלק מן הדגמים עשויה נירוסטה מוברשת למניעת טביעות אצבעות. דלת המקרר נפתחת לשני הכיוונים, מה שמקל מאוד על מציאת מקום מתאים במטבח, ויש בה ציר ייחודי המוודא סגירה מלאה של הדלת, מה שמונע בזבוז חשמל ובריחת קור. אם הדלת נשארת פתוחה נשמע זמזם אזהרה.
כך שאם אינכם מעוניינים לקרר את המצרכים שלכם בתוך כד חרס או לחפור בשבילם בור באדמה, ואם התחביב שלכם איננו לבלות שעות רבות במטבח בכבישת ירקות ובישול פירות לריבה כדי שלא יתקלקלו, היכנסו לאחד מסניפי תקה הפזורים ברחבי הארץ (וב-125 ארצות בעולם), ובחרו את הדגם המתאים לכם.
לטיפים ומוצרים נוספים בקרו באתר – TEKA
או בעמוד הפייסבוק שלהם – עולם תכשיטי המטבח של תקה | Teka