ראש השנה ויום הכיפורים כבר מאחורינו, ואנחנו בדרך לשלב האחרון של תקופת החגים- חג הסוכות. החג כבר ממש בפתח, זה בדיוק הזמן בו במרבית בתי ישראל עומלים על בניית הסוכה וקישוטה במרץ לקראת ערב החג שייערך ביום רביעי. לקראת החג שאלנו את עצמנו מה אנחנו באמת יודעים על סוכות ומה עוד חשוב לדעת. והרי התוצאות:
– כולנו מכירים את ארבעת המינים שצריכים להיות בסוכה: אתרוג, לולב, הדס וערבה. אבל האם אתם יודעים מה הם באמת מסמלים? המינים מסמלים את הגיוון של הטבע בארץ ישראל וכך גם את הגיוון בעם ישראל, בין האנשים השונים.
האתרוג- עם טעם ועם ריח, מסמל אנשים שגם יודעים תורה וגם עושים מעשים טובים. הלולב- עם טעם ובלי ריח, מסמל אנשי תורה שלא נוהגים לעשות מעשים טובים. ההדס- ללא טעם אך עם ריח, מסמל אנשים שלא יודעים תורה אבל נוהגים לעשות מעשים טובים. ערבה- בלי טעם ובלי ריח, מסמלת את האנשים ללא התורה וללא המעשים הטובים. אותו הגיוון המוצג בסוכה באמצעות ארבעת המינים, מייצג את כלל עם ישראל. לא רק את המובחרים או שומרי התורה, אלא את כולם. לולא אחד מהם חסר, לא ניתן לקיים את המצווה.
– מה זה בעצם אושפיזין ומהי מצוות הכנסת האורחים? אז לכל מי שלא היה בטוח עד עכשיו, משמעות המילה אושפיזין בארמית היא אורחים. בכל הנוגע לאושפיזין עליהם מדברים בתנ"ך, אלו הם: אברהם, יצחק, יעקב, משה, אהרון, יוסף ודוד. אלו הם האורחים אשר יגיעו לבקר בסוכה. מלבדם, משמעות מצוות האושפיזין היא הכנסת אורחים כללית לאורך החג. שכנים, חברים ובני משפחה- כולם מוזמנים לשבת בסוכה ולקיים את המצווה.
– חשבתם שרק שלומית יכולה לבנות סוכה? כל אחד יכול ואף כדאי שתעשו זאת, עקב המשמעות שלה עבור עם ישראל. בניית הסוכות נעשית לזכר יציאת מצרים, בה בני ישראל ישבו במדבר בסוכות ארעיות. הסוכה נבנית כשהיא פתוחה לשמים- גם לאלוהים וגם לאושפיזין. רוצים לבנות סוכה כמו שצריך? תעקבו אחרי ההנחיות הבאות: הסוכה צריכה להיות תחת כיפת השמיים ופתוחה מצד אחד, והקירות של הסוכה צריכים להיות עשויים מחומרים זמניים כמו עץ או בד. בנוסף, חשוב שהסכך- גג הסוכה- יהיה עשוי מצמחים או ענפים דרכם ניתן לראות את השמיים.
– מכירים את הביטוי שמיני עצרת? בטוח שמעתם אותו לפחות פעם אחת בחייכם. אבל האם אתם יודעים מה הוא אומר או מסמל? במקרא נהוג לציין את שמיני עצרת כיום השמיני לחג הסוכות. עצרת משמעה אסיפה, לצורך תפילה או הקרבת קורבנות. לכן, בשמיני עצרת מתמקדים בברכות לגשמי ברכה לקראת בואו של החורף. בישראל, בשמיני עצרת חוגגים גם את שמחת תורה.
אז אחרי שלמדנו קצת יותר על משמעות החג והמנהגים שמאחוריו, זה הזמן לקחת את הפטיש והמסמר ולהתחיל לבנות את הסוכה. לילדים, תנו להכין את הקישוטים, ויחד צרו את הסוכה היפה והמזמינה ביותר שתוכלו. חג שמח!