איך לבחור נכון?
החלטה על קריירה מקצועית היא חשובה ומשמעותית וכלל לא פשוטה. מתלבטים באיזה מסלול מקצועי ברפואה משלימה כדאי לכם לבחור? אתם לא לבד. מומחים ומטפלים בכירים נותנים לכם עצות מועילות לבחירה הנכונה.
"החיפוש אחרי הדרך הכי טובה לך היא לא פחות חשובה מבחירת המסלול המקצועי", אומרת רחל חודדוב, מנהלת מגמת רפלקסולוגיה במכללת רידמן. בעולם הרפואה המשלימה יש שפע של אפשרויות טיפול שונות, שיאצו, טווינא, פרחי באך, נטורופתיה ועוד. איך תוכלו לבחור את המסלול הכי מתאים? שלושה מומחים ממכללת רידמן מסייעים לכם לדייק את הדרך ואת הייעוד שלכם כמטפלים.
לפרטים נוספים חייגו: 072-3923377
בחר את המסלול שלך
לקהל היעד המועדף עליכם עשויה להיות השפעה על התמחויות במסלולים השונים. לכן, בשלב הראשון, כאשר אתם עומדים לפני בחירת מסלול הלימודים, רצוי שתבררו עם עצמכם מיהו קהל היעד המועדף עליכם – מבוגרים או ילדים?
השאלה הבאה שעליכם לשאול את עצמכם היא האם אתם רוצים מקצוע שדרך הטיפול נעשית במגע כמו שיאצו או רפלקסולוגיה או שדרך הטיפול בשיחה כמו פסיכותרפיה או תזונה.
המגמה בכלל הרפואה המשלימה היא להתייחס לרבדים השונים: גוף-נפש-רגש, ולרוב, צורות טיפול שונות יכללו את כל הרבדים. ברפלקסולוגיה לדוגמא הטיפול נעשה דרך מגע בכפות הרגליים, אך המטפל גם משוחח עם המטופל.
כלי אחד או מספר שיטות ריפוי?
"כל מסלול מאפשר מספר כלים לעבוד איתם כמו לדוגמא רפואה סינית שמשלבת דיקור, שיאצו, תזונה וצמחים", אומרת טל קבסה, מנהלת מגמת רפואה הוליסטית לילדים במכללת רידמן, "אבל חשוב להתחיל מגישה אחת שתהיה ערך ליבה אצל המטפל, ועל בסיס זה להמשיך ולהתפתח לעוד תחומים. כל הגישות המשלימות מבוססות על פילוסופיית חיים ועל עקרונות יסוד, וחשוב מאוד להבין ולהטמיע אותם משום שהם הופכים להיות חלק מהערכים אשר מובילים את המטפל, ראשית כאדם ואחר כך כמטפל".
בדומה לרפואה קונבנציונלית, שבה מתחילים מרפואה כללית ועם הזמן הרופא מתמקצע ומדייק את המסלול שלו, כך גם ברפואה משלימה. טיפול נכון ומוצלח ברפואה משלימה יהיה חייב להיות משולב ולכלול טיפול במגע, טיפול בתזונה ואקט טיפולי נוסף כמו לדוגמא דיקור.
"מטפל לא יכול להישאר עם כלי אחד", אומרת רחל חודדוב, מנהלת מגמת רפלקסולוגיה במכללת רידמן, "גם אם זהו כלי מצוין, זה לא מספיק. כי כשמנסים לפתור בעיה, יש רובד רגשי, רובד פיזי, מודעות, אי אפשר לפתור בעיה רק ברובד אחד. קשת רחבה של כלים תיתן מענה ליותר בעיות ויותר אנשים. היום המרכול עצום ואדם צריך ללכת עם תחושה אינטואיטיבית, לקרוא על הנושא, ולשאול את עצמו מה חסר לו. יש מטפלים במגע שהגיעו מבית סגור, שלא היה בו מגע או דיבור על רגשות. אך המטפלים בעצמם נמצאים כל הזמן בטיפול, דרך עבודה עצמית הם יכולים להתחבר. המקצועות הללו מפתחים אותנו, הרבה לפני שאנו נותנים לאחרים אנחנו חוקרים ולומדים על עצמנו. צריך לזכור שאנחנו רק מתחילים את הדרך, ומה בהמשך? השמיים הם הגבול".
רפואה סינית – בשביל הקריירה
"רוב התלמידים שמגיעים ללמוד רפואה סינית עושים זאת לא רק בגלל הסקרנות אלא גם כי הם רוצים קריירה ותעסוקה", אומר עדי פרום, מנהל בי"ס לרפואה סינית אינטגרטיבית ברידמן, "לכן הייתי ממליץ להם לבחון איזה מסלול יעזור להם לבנות את הקריירה שהם מייעדים לעצמם. למשל, על פי נתונים של קופת חולים כללית, לפחות 50 אחוז מהמטופלים ברפואה סינית, מגיעים עם תלונות של כאב ואורטופדיה. לכן, חשוב לברר את המומחיות של בתי הספר השונים בתחום הזה, ועד כמה הם מעמיקים בלימודים אלו. חשוב שהלימודים ישלבו ידע מתקדם ועדכני, גם בטיפול במחלות מודרניות".
מעבר לכך שהרפואה הסינית היא הרפואה המשלימה הותיקה, הנחקרת והפופולארית ביותר, היא מציעה מגוון גדול של אפשרויות תעסוקתיות: אדם שמתחבר לגוף ולמגע יתחבר לטווינא ושיאצו, יש את תחום צמחי המרפא וכמובן דיקור. "השוק של הרפואה הסינית הוא אחד הצומחים בישראל, והחדירה שלו למיינסטרים- לבתי החולים וקופות החולים, היא גדולה".
אתם מחוברים?
"החיפוש אחרי הדרך הכי טובה לך היא לא פחות חשובה מבחירת המסלול בתחילת הדרך", אומרת רחל חודדוב ומסבירה כי כאשר נכנסים לעולם חדש לא תמיד יודעים את הכול מראש. לעיתים מתחילים מסלול אך בהמשך לא מתחברים אליו, אך תמיד אפשר לשנות. "אין שיעור שאתה לומד ולא טוב לך, יכול להיות מקצוע ש"תפור למידותיך" אך גם המידות משתנות במהלך החיים. המידה המדויקת היא כזו שמתפתחת ואתה מגלה מי אתה תוך כדי תנועה במהלך הלימודים. לכן חשוב לבדוק את החיבור לאורך כל הדרך, בעזרת סבלנות והרבה חמלה".
הטיפים הבאים יעזרו לכם לבחור נכון:
תתנסו בטיפול – יש כאלה שיודעים בדיוק מה נכון להם מבלי להתנסות ויש שזקוקים לחוות כדי לדעת. רצוי להתנסות במספר שיטות כמטופל, להרגיש למה אתם יותר מתחברים. רוב הסיכויים שאם תתחברו לשיטה מסוימת כמטופלים, תתחברו גם כמטפלים.
התאמה ללו"ז שלכם – כאשר בוחרים מסלול לימודים, כדאי לברר מבעוד מועד את נפח הלימוד בו, ואת הזמן שיידרש מכם להשקיע במהלך השנה. חלק מהמסלולים דורשים יום לימודים אחד ואחרים בין 3-4 ימים בשבוע. לפעמים משולבים עם הלימודים, עבודה וחיי משפחה, ויש להתחשב בכל הפרמטרים המשמעותיים בחייכם. משאבים של זמן, כסף ואנרגיה מהווים גם הם שיקול בבחירת המסלול המקצועי.
הקשיבו לאינטואיציה שלכם – אין כמו תחושת בטן. עצמו את העיניים ותנסו לראות בעיני רוחכם מה אתם רוצים ומה מתאים לכם יותר.
בואו לשיעור ניסיון – בהרצאות מבוא תוכלו להיחשף לתכנים ולנושאים. התייעצו עם יועצי בית הספר וראשי המגמות, שיספרו לכם קצת על כל מקצוע, מה המחויבות שעומדת לפניכם, מה אורך הלימודים, העומס הנלווה וכו'.
תנו לתשוקה להניע אתכם – הטיפול צריך להיות חלק ממי שאתם, לעבור דרך הגוף, תפישת העולם, ודרך השינוי שאתם בעצמכם עברתם. הזהות האישית והמקצועית אמורות להיות מאוד דומות. השאלה איזה מטפלים תהיו תלויה גם בשאלה עד כמה אתם מאמינים בשיטה שלכם? רופאים במרפאות הקהילה, לרוב לא פועלים באותה רמת תשוקה שמטפלים ברפואה משלימה פועלים מתוכה, ויש לזה השלכות על אופן הטיפול, הסבלנות והגישה הטיפולית שלהם. מקצוע טיפולי הוא מקצוע שהשחיקה בו יכולה להיות גדולה, ולכן חייבת להיות אמונה גדולה במה שאתם עושים. ככל שהתשוקה והאמונה גדולות, המנוע של המטפל מתחזק.
לפרטים נוספים חייגו: 072-3923377