סבלנות וסובלנות
האלף השלישי ידוע כעידן שכל הקורה, קורה במהירות האור. המומנט של המהירות תופס מקום עיקרי, וככל שאספיק יותר, אגיע רחוק יותר – פלאפונים, מכוניות, מותגים, מסכי פלזמות, בקיצור הכול. תכונה זו מחייבת שני דברים בסיסיים: האחד סובלנות, משמע לקבל את האחר כפי שהוא, חוסר קנאה, הבנה ושאיפה להצליח. השני סבלנות, כלומר יכולת לסבול ללא ייאוש, התפרצות ויישוב דעת.
כאשר אנחנו מגיעים למקום שיש בו תור וקבלת שירות, ונותן השירות פונה ואומר לנו: "אין לכם סבלנות. תמתינו בבקשה", אנחנו תמיד מתנהגים בחוסר סבלנות כי יש במילה הזו משהו קצת מרגיז, ועל זה בהמשך.
מספרים על נחום איש גמזו שנקרא כך בשל העובדה שכל שעבר עליו אמר: "גם זו לטובה". הוא קיבל הכול באהבה ולא בא בטרוניות עם ה', אך בל נטעה, נחום איש גמזו היה אדם מיוסר. אומרת הגמרא שכל גופו היה מלא שחין (פצעים). ובנוסף, הוא היה קטוע ידיים ורגליים. הלל הזקן היה סמל לסובלנות, עד כי היה מי שאמר לו: "שלא ירבו כמותך בישראל" היות שהלה התערב עם חברו על סכום נכבד שיצליח להכעיסו ולהוציאו מדעתו, ולא עלה בידו גם כשהוציאו כמה פעמים מהמקלחת בתואנה שיש לו שאלות הלכתיות מסוימות.
לכאורה נראה ששתי התכליות שונות, אך אם נסתכל מעט נגלה שהשורש של שתי המילים הוא סֵבֶל (היכולת לסבול, ייסורים) או סָבַל (מלשון יכולת לשאת) – משמע היכולת לשאת עובדה קיימת או נתון קיים. היכולת לרכוש תכונה זו לא שונה מאשר זכייה בפרס הראשון. שהרי יכול להיות שתהיה עשיר הגדול ביותר, אך חסר תכונת הסבל. חוסר השקט יגרום לך לחיות על כדורים, ואם שכחת לקחת כדור, רמת הסיכון גדלה.
חז"ל אומרים שמי שזוכה למידה זו יכול להגיע לשליטה על מידת הכעס, ומכאן הופך להיות שותפו של הבורא בבריאת העולם. על זה אמרו: "תולה [מחזיק] ארץ [העולם] על בלימה [כלומר שכששותק בזמן שיכול לכעוס] והופך להיות שותף בבריאת העולם. שהרי מכאן הדרך לחוסר שליטה עצמית קצר מאוד". איך אומר חבר שלי: "יש לי פתיל הקצר!" ולא זו בלבד, אלא אף לומד לחיות עם המצב הקיים ולא מנסה לדחוק את השעה, עובדה שכשלעצמה יכולה להרוס הכול.
לא מעט מנסים להשיג לא מעט דברים שאין להם: כלים, יכולות ותנאים. עובדה זו יכולה לפגוע בסביבתם הקרובה והרחוקה ובעתיד לגרום הרס עצמי. היכולת לשאת את העכשיו כפי שהוא היא מתכון בדוק ומוכח שמה שיש לי כעת הוא הכי טוב, הכי מתאים ולא יכול להיות יותר טוב מזה. על זה נאמר: "איזהו העשיר? השמח בחלקו" ולא רק במובן הכלכלי אלא בהכול.
ובהקשר לכך קבלו סיפור קצר הממחיש את הבלימה והסובלנות. מסופר על תלמיד חכם שהיה נשוי שנים רבות באושר אך ללא ילדים, וכל הטיפולים לא עזרו. באחד מפגישותיו עם רב הקהילה אמר לו הרב כי ביום שיימצא אדם שימחל ויוותר על זכותו, יהיה סבלני וסובלני, שיבקש ממנו ברכה והוא יושיע אותו. התלמיד החכם יצא קצת נסער ולא הבין את פשר דרישת הרב, אולם לא עברו כמה ימים ובזמן הקניות בשוק הוא ראה את אחד הסוחרים פונה לאדם מבוגר ומבייש אותו בהאשמות שווא ליד קהל גדול של אנשים. האדם המבוגר האדים מרוב בושה ולא ידע את נפשו. בשלב מסוים הרגיש התלמיד החכם כי חמתו של האיש המבוגר בוערת, לא סבלנות ולא סובלנות, וכי הוא הולך להטיח האשמות ומילים קשות על אותו סוחר. באותו רגע קפץ לעברו אותו תלמיד חכם אשר נזכר בדברי רבו, החזיק בכנף מעילו ובבכי תמרורים התחנן לפניו: "אל תענה לו ותמחל על זכותך, זו מעלה אלוקית, ובזכות זאת תברך אותי שכן אני נשוי שנים רבות ללא שמחה או ילדים". אותו אדם מבוגר עמד נבוך ושתק. הוא בירך את אותו תלמיד חכם, והוא זכה לילדים בעקבות כך.
אנו נמצאים בימים של סיום הקיץ והחופש הגדול, שבהם נדרשנו לסבלנות ולסובלנות כלפי הילדים, החברים והסביבה הקרובה. אנו מרגישים את סיום חודש אב ואת תחילתו של חודש אלול, חודש הרחמים והסליחות.
אז בואו נתחיל שבוע חדש עם קצת יותר סבלנות לעצמנו וכמובן סובלנות לאחר, כדי שנוכל לקבל את הסביבה שלנו בהבנה, וגם אם זה נשמע מעט קשה ליישום, זה שווה את המאמץ כי התוצאות שוות ובגדול.
נחום תמיר נומרולוג
050-4228818
www.nahumtamir.co.il