משנכנס אדר מרבין בשמחה – מה אומרת הנומרולוגיה?

ביום חמישי ושישי קיבלנו את חודש אדר בשמחה רבה. השנה אנחנו נמצאים בשנה מעוברת, והכוונה לאדר ב', או כמו שהילדים מקבלים אותו – חג התחפושות.
ומשנכנס אדר "מרבין בשמחה". אצלנו חג צמוד לחג, עוד לא יבשו הסופגניות של חנוכה ואנחנו כבר אוכלים אוזני המן בשלל טעמים. המעניין הוא שהמאכלים הללו תמיד טעימים ונמכרים סמוך לחג, ויום לאחר החג אף אחד כבר לא רוצה לאכול אותם. כבר רואים בחנויות את שלל התחפושות וכל שנה הן יצירתיות יותר ומעניינות יותר.
ילידי חודש אדר הם ילדים נוחים ונעימים, רגישים ובעלי נתינה רבה. ככל שילידי חודש אדר מתבגרים, כך הם מבינים את משמעות שמחת החיים ורצון הנתינה שלהם מתחזק ומשתפר עם השנים. חודש אדר הוא חודש מצוין להתרחבות משפחתית, למי שמתכנן. והיות שהשנה חודש אדר מתחיל מוקדם, כבר בחודש פברואר, נזכה בעזרת השם בעוד כתשעה חודשים לעוללים רבים, כן ירבו.
אדר
חודש אדר הוא האחרון בחודשי השנה למניין שסופרים מניסן והוא החודש השנים עשר שנזכר במקרא במגילת אסתר, כפי שכתוב "ובשנים עשר חודש הוא חודש אדר". ראש חודש אדר הוא תמיד שני ימים. מזלו מזל דגים. ומזל דגים הוא מזל של ברכה מפני שהדגים מכוסים מהעין, ואין עין הרע שולטת בהם (מזל דגים הוא המזל היחיד הכפול, ואל תאמרו מאזניים כי מאזניים הם לשון יחיד. כמו כן תאומים שהם גם נולדו כך). ואין הקללה שורה בדגים לעולם, וידוע שאפילו במי המבול לא מתו הדגים מכיוון שלא השחיתו את דרכם. הדגים אינם מזדווגים אלא לבני מינם. ואולי הערה קטנה על אותו אחד שהלך לרב ואמר לו: רבי, שמתי דגים נגד עין רע בכל פינה ובכל מקום בבית, והכול אצלי הפוך. ענה לו הרב: תבדוק את מעשיך ולא את מעשי הדגים. מי שרוצה להישמר, שפשוט לא יבליט ולא יבלוט בכל העניינים ובכל המובנים.
"משנכנס אדר מרבין בשמחה" – למה דווקא בחודש אדר? הרי ישנה מצווה מפורשת לשמוח ולא רק באדר, הרי כתוב שאדם צריך להיות בשמחה – "מצווה גדולה להיות בשמחה, להיות בשמחה תמיד". ידוע שבחודש אדר נגזרה גזרה להשמיד ולאבד את כל היהודים בכל 127 המדינות שעליהן שלט אחשוורוש מלך פרס ומדי. ומה שונה הדבר מהיום? ראו מי שלט בפרס – מחמוד אחמדיניג'אד, שגם בשמו יש את השם המן ואף הוא קרא להשמדת ישראל וגם אותו דאגו מהשמים להפיל. המן הרשע חיפש חודש שבו ישנו איזשהו כוח להתגבר על עם ישראל ויצא לו הפור שבחודש אדר משום שמשה רבנו נפטר בז' באדר. אך נעלמה ממנו העובדה שמשה גם נולד בז' באדר. לכן גזר גזרה שהייתה אמורה להתממש בחודש זה.
אדר הוא חודש שמסוגל מבחינת המזל. חודש זה מאפיין את עם ישראל במהות, הוא מזלו של עם ישראל. מים ודגים מסמלים שפע ופריון. הזכרנו בעבר את הביטוי ש"הרודף אחרי הפרסום והכבוד, הם בורחים ממנו, ואילו האדם הבורח מהכבוד והפרסום הוא רודפים אחריו ומשיגים אותו". כמו שמים זורמים למקום נמוך, כך אתה בתכונותיך מהווה כלי לקבלת התורה. כדאי לדעת שחודש זה מסוגל לחולל נסים ונפלאות. וכל שעלינו לעשות זה פשוט לבקש ולהתפלל. בהפטרת שקלים לדוגמה, שהייתה המשקל כנגד לשקלים ששילם המן הרשע למלך אחשוורוש על מנת שיאפשר להשמיד את עם ישראל, נשאלת השאלה מה צריך אחשוורוש כסף מהמן, הלוא היה אדם עשיר מאוד. זה מרמז על תאוות הבצע. ראינו זאת בעבר, בשלטון הקדום במצרים, בתוניסיה ובלוב, שתאוות הבצע של אנשים לאגור הרבה מעבר למה שיכלו להשתמש בו מעבירה אדם על דעתו. המן הציע לאחשוורוש כיכרות כסף, תחשבו שכל כיכר כסף כזו הייתה שווה כיום כמיליון שקלים, כך שאי אפשר להתעלם מסכום כזה. מהיכן היה להמן הכסף? מפרשים חכמים כי הוא מצא חלק מאוצרותיו של קורח שנבלע באדמה. דבר זה מלמד כי כסף לא הכי חשוב בחיים ובהחלט מעביר דעתו של אדם ובמקרים מסוימים מוביל אותם לאבדון. לכוחן של צדקה ומתנות לאביונים בפורים ישנו השפעה עצומה לשנות מזל, כך שמי שיש לו חולה בבית או סובל מבעיה מסוימת בתחום נפשי, פריון, זיווג ועוד, שידע שכוחה של צדקה הִנו עצום (חובה לבדוק לאן הולכת הצדקה).
כאמור, בתקופת המן נגזרה הגזרה בשמים. אך עם ישראל צם, התפלל, והתבטלה הגזרה. האדמו"ר הזקן מייסד חסידות חב"ד אמר שעוצמת הצדקה שניתנת בידי יהודי היא כמו אותה קרן שמש כשהיא יוצאת לדרכה. היא בעוצמת חום אדירה וכשמגיעה לארץ היא מחממת ומענגת. כך הצדקה כאן בעולמנו היא במידת יכולתו של הנותן, וכאשר היא יוצאת מכל הלב, בשמים היא נחשבת עצומה מאוד. דרך אגב, חז"ל קבעו שעוצמת פורים גדולה לא פחות מכיפורים, ועל זה נאמר אל תאמר כיפורים אלא כ-פורים. יום כיפורים הוא כמו פורים. רבי נחמן מברסלב אמר: אילו יהודי היה יודע מה זה להיות יהודי, כבר היה שמח ורוקד 120 שנה.
שיהיה לנו חודש מלא שמחה כי "משנכנס אדר מרבין בשמחה".
חודש אדר שמח ושבת שלום,
נחום תמיר
050-4228818
www.nahumtamir.co.il