שקופים בגלל בריחת אמם

עבד אללה אל צריעה, אב מהישוב ערוער, הגיש לאחרונה תביעה לבית המשפט לענייני משפחה בבאר שבע, בה ביקש מהמדינה באמצעות עו"ד פיני ברזילי להכיר בשלושת ילדיו, בגילאים 18-20, כאזרחי המדינה מאחר ונולדו במדינה וחיו בה כל חייהם. הסיבה שבגינה עד כה הילדים לא קיבלו תעודות מזהות כלשהן היא בשל העובדה שאין שום מסמכים שמעידים מיהו אביהם, מיהי אימם, והיכן נולדו.

אמם היא ירדנית שברחה לירדן במהלך הנישואים. כאשר האם חיה בארץ עם האב, היא ילדה את ילדיה במקום שאינו מוסד מוכר וללא רופא וללא מיילדות מוסמכות, כלומר- לא בבית חולים שרשם את הילדים בצורה מסודרת כאזרחי מדינת ישראל, וכילדיה שלה. לכן, מאז לא נרשם בשום מקום כי הם ילדי המדינה ומי הם הוריהם.

על פי החוק, כדי שהם יקבלו אזרחות לאור המקרה החריג, על ההורים להוכיח קשר דם לילדים, כלומר האם חייבת לבצע בדיקת רקמות על מנת לזהות שהילדים שייכים לה, אך האם, שנמצאת כרגע בירדן, מסרבת לשתף פעולה. היא בכלל ברחה מהארץ וניתקה קשר עם האב והילדים.

כיום האב מגדל את ילדיו לבד, ולטובת קבלת אזרחותם, הוא עשה בדיקת רקמות שהוכיחה שהילדים שלו. ברשות האוכלוסין וההגירה מסרבים לאשר לילדים תעודות זהות בטענה שהאם חייבת גם היא לבצע בדיקת רקמות. כעת נותר מצב אבסורדי שהאם לא משתפת פעולה אך חיים פה ילדים כבר 20 שנה שאין להם שום תעודה מזהה, אין להם זכויות, הם לא יכולים להוציא רישיון, הם לא יכולים להצביע, הם לא יכולים לקבל טיפול רפואי בחסות המדינה – למרות שהם כבר בגירים.

נשאלת השאלה מדוע הילדים אשמים בכך שהאם לא מוכנה לשתף פעולה? "הם לא יכולים לבצע את הפעולות הבסיסיות ביותר. דברים שנראים לכל אדם מן השורה טריוויאליים ביותר, עבורם הם בלתי אפשריים, הם בעצם חיים פה במדינה כבר קרוב לעשרים שנה והמדינה לא מכירה בהם", אמר ל"רדיו דרום" עו"ד ברזילי. הוא הוסיף כי, "הטענה העיקרית שלי היא שאנחנו עומדים בכל דרישות החוק להכרה בזכויות שלהם. הם זכאים להכרה. ראשית האב עשה בדיקת רקמות והוכיח שהוא האב של כל שלושת הילדים גם בית משפט אישר זאת. הטענה השנייה שהאם לא ילדה את הילדים במקום שאינו מוסמך לכך ועל ידי צוות שאינו מוסמך לכך. זה נכון שהאם לא ילדה את הילדים בבית חולים אבל היא ילדה אותם עם צוות מיילדות שאושרו על ידי בית המשפט כמוסמכות לכך. כלומר, זה נכון שהיא ילדה במקום מגוריהם ולא בבית חולים אבל בעקרון בית המשפט קיבל את דרישתנו ואת זכאות הילדים. רק משרד הפנים, וליתר דיוק רשות האוכלוסין וההגירה, מקשות עלינו לקבל את תעודת הזהות".

מרשות ההגירה והאוכלוסין נמסר, כי "כבר במהלך ההליך המשפטי הובהר לאזרח כי בדיקה גנטית שתבוצע ללא מעורבות האם, לא תספק לצורך רישום במרשם האוכלוסין ולצורך מתן מעמד לילדים, שכן אינה עומדת בדרישת סעיף 6 לחוק מרשם האוכלוסין. בית המשפט התייחס אף הוא לסוגיה, בטרם מתן פסק-הדין ההצהרתי. משכך, לא ברורה התמיהה של הפונה, כאילו לא ברור לו התהליך.

כאמור, הדברים הוסברו לו מפורשות במסגרת ההליך והוא היה מודע להשלכות של בדיקה כזו, בטרם ביצועה".

לשמיעת הראיון המלא עם עו"ד ברזילי בתכניתנו "בוקר טוב דרום" עם קרן אוזן, לחצו כאן: