פרופ' כרמי: "התחרות בין שני בתי חולים בנגב בריאה"

נשיא אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, פרופ' רבקה כרמי, שכנתו של בית החולים הוותיק "סורוקה", תומכת בהקמת בית חולים שני בנגב, גם אם יוקם בבאר-שבע.

אתמול התקיים שולחן עגול במסגרת כנס שדרות לחברה וידידות במכללת ספיר בנושא "ביה"ח נוסף בנגב". המושב היה בשיתוף פרופ' נדב דווידוביץ', מהמרכז לחקר מדיניות ובריאות בנגב באוניברסיטת בן-גוריון.
עמדה בראשו נשיאת האוניברסיטה, פרופ' רבקה כרמי. השתתפו, בין השאר: ד"ר אהוד דוודסון, ד"ר ליאוניד אידלמן (יו"ר ארגון הרופאים), מנכ"לית קרן מיראז', עו"ד נעמה דהן, ד"ר אדווה אשל דוידוביץ' מהמשרד לפיתוח הנגב והגליל ועוד.

כזכור, בחודש ספטמבר השנה אישרה הממשלה תכנית להרחבת מערכת הבריאות בנגב, שכוללת מצד אחד את חיזוק "סורוקה ומהצד השני את הקמתו של בית חולים נוסף. על-אף שבעבר דובר על כך שהוא יוקם בצומת להבים, לאחרונה דובר על כך שהוא יוקם בבאר-שבע.
מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר אמר בועידה הכלכלית המרכזית של הנגב בחודש אפריל השנה, כי בימים האחרונים סוכם על כך עם משרד הבריאות, וכי גם המרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע יקבל בשלב הביניים חיזוק של מאות מיטות.
לוקר אמר כי במהלך 15 השנים הקרובות יוקם בית חולים בנגב.
אוכלוסיית הנגב צפויה לגדול בכ-200 אלף איש בעשור הקרוב, בעיקר בשל גידול טבעי וכן הקמת עיר הבה"דים ומעבר צה"ל לנגב. בעוד שמשרד האוצר מתנגד לעצם הרעיון של הקמת בית חולים נוסף, וסבור כי ניתן להסתפק בהגדלת וחיזוק סורוקה, במשרד הבריאות תומכים בהקמת בית חולים בטווח זמן של 20-15 שנה, אך קובעים כי עליו להיות ממשלתי או ציבורי.
לעומת זאת, ראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ', הביע בפורומים שונים עמדה לפיה בית החולים צריך להיבנות במתכונת דומה לזו שבאשדוד: בית חולים ציבורי עם אחוז מסוים של רפואה פרטית (שר"פ). לכך מתנגדים נחרצות הן במשרד הבריאות והן במשרד ראש הממשלה.
במרכז הרפואי סורוקה ובשירותי בריאות כללית, הבעלים של סורוקה, מתנגדים וחוששים מהקמת בית חולים נוסף בנגב.
"אנחנו חושבים שצריך לחזק את סורוקה", אומר מנהל בית החולים, ד"ר אהוד דודסון. "יש לנו תוכנית לגידול של 280 מיטות. במעבר צה"ל לנגב יעברו בין אלפים בודדים לעשרות אלפי אנשים. אנחנו בית חולים שמטפל ב-600 אלף תושבי הנגב, אז גידול של 30 אלף זה 5% – לא דרמה. הדרמה היא הגידול הטבעי. 280 מיטות זה מענה עד 2025".
לדבריו, תוספת של 280 מיטות תעלה שליש מבניית בית חולים חדש, שתעלה כמיליארד שקל. "סורוקה יכול לגדול באופן הדרגתי, וכל שקל שהמדינה תשקיע בבנייה יילך לבריאות ולא לחדר אוכל, הנהלה וכו'". שנית, הוא אומר, "הנגב צריך עוד רופאים ואחיות ולא עוד מיטות ובית חולים. השאלה היא מי יודע להביא את הרופא הבא – בית חולים אוניברסיטאי עם פקולטה לרפואה כמו סורוקה או בית חולים חדש לגמרי? אם אני לא אצליח להביא רופאים לכאן שום בית חולים באמצע המדבר לא יצליח להביא אותם. האם אנחנו רוצים שני בתי חולים חלשים או אחד חזק?"
לדברי מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר, פרופ' רוני גמזו, "בראייה של 20 שנה קדימה, ההמלצה הרשמית של משרד הבריאות היא להקים עוד בית חולים ציבורי, ממשלתי או של קופת חולים בנגב. רק לא בית חולים עם שר"פ".

לשמיעת הראיון המלא עם פרופ' כרמי הבוקר בתכניתנו "בוקר טוב דרום" עם רונן הירשלר, לחצו כאן: