ההורים באופקים מודאגים: מרבית בתי-הספר באופקים, המרוחקת רק 21 ק"מ מרצועת עזה, אינם ממוגנים והילדים נדרשים להיות יצירתיים במציאת פיתרונות מוגן שייחשבו "הכי מוגן שיש". משרד החינוך: משרד הביטחון הוא הכתובת. משרד הביטחון: משרד החינוך אחראי למיגון.
לאחר חמישים יום קשים של לחימה, אזעקות ונפילת טילים הוכרזה הפסקת אש. מאותו הרגע השקט חזר באופן מוחלט והיה נראה שאפשר לחזור לשגרה ולשים את החשש מהמצב הביטחוני בצד. שנת הלימודים החלה על רגל ימין, הילדים, הוריהם והמורים היו עסוקים בהתרגשות ובשמחה בִּפתיחת שנת הלימודים וחזרה למסלול.
אולם את השקט והשגרה קוטעת הידיעה שהפסקת האש הוקצבה לחודש אחד בלבד ואף אחד לא הבטיח מה יתרחש בסופו ולצד ההתרגשות של ההורים מלווה אותם החשש האם בית-הספר של ילדיהם ממוגן מספיק?
מבדיקה שערכה כתבתנו בנגב המערבי יסמין חמאי בבתי-ספר באופקים לאחר תלונות של מספר הורים מודאגים עלתה תמונה עגומה במיוחד. מצאנו בתי ספר שאינם מוכנים לשעת חירום ולעתים אף חמור מכך: חלק מן התלמידים מקבלים הוראות בשעת חירום שרק יסכנו את חייהם בנוסף להיותם ללא מענה מיגוני.
אלו הם פני הדברים:
בית הספר לבנות של חב"ד ׳מעיין חיים׳ ברחוב יהודה הלוי בנוי כולו מבניה קלה. המרחב שנקרא 'מרחב מוגן' אינו עומד בתקנים כלל: יש לו שני קירות חיצוניים כשהקיר הארוך ביותר מביניהם מלא בחלונות ואינו יכול להיות אטום. באופן יומיומי הוא משמש כּכיתת מחשבים כך שהוא אינו פנוי לחלוטין/ וכל המבנה בו הוא נמצא עשוי מבנייה קלה. מכאן שהוא אינו עומד אפילו בהגדרות של הכי מוגן שיש. לא רחוק משם, בבית הספר היסודי ׳הגבעה׳ לכיתות ד׳, ה׳, ו׳ אין מקלט ולכיתות א׳-ג׳ יש מקלטים אולם הירידה אליהם היא תלולה וצרה עם מדרגות שאינן תקניות. הן גבוהות וצרות והשימוש בהן בזמן ריצה למרחב המוגן יכול להיות מסוכן שלעצמו ולכן רק שתי כיתות ישתמשו במקלט בזמן אמת ובשאר הכיתות הילדים יתבקשו להישאר בכיתות שאינן ממוגנות וגם לא הכי מוגנות שיש. אחת הילדות סיפרה כי הן קיבלו הוראה להתיישב בספסל שמתחת ללוח, עמדה שאפילו לא נמצאת מתחת לגובה החלונות.
100 מטרים משם, בבית-הספר היסודי "מורשת ישורון", המצב דומה מאוד – גם שם הירידה למקלט צרה עם מדרגות לא תקניות גבוהות וצרות שהירידה בהן מסוכנת. לכן, מורה עומדת בפתח ומורידה את התלמידים אחד אחד, החלטה אחראית אולם הדבר כמובן לא מאפשר הגעה בזמן של כל התלמידים ואפילו רובם למקלט.
בבית ספר ׳אשלים׳ שברחוב הנשיא ישנם שני מקלטים: האחד מלא בציוד ולכן אין יכולת להשתמש בו והשני נמצא בכניסה לבית הספר ולא כל הילדים יכולים להגיע אליו תוך הזמן הנדרש. בתיכון הדתי לבנות 'הכטמן' שברחוב יעקב מסיקה המצב חמור במיוחד: מצאנו שאין בו מיגון כלל וכל הכיתות נמצאות בקרוואנים. חמור מכך: התלמידות מתבקשות לרוץ מחוץ לשטח בית-הספר לבניינים שנמצאים מעבר לכביש ולשם כך הן נדרשות לחצות בריצה כביש דו מסלולי ודו נתיבי דבר מסוכן מאוד שלעצמו ואין מה לדבר על הגעה למרחב מוגן תוך הזמן הנדרש.
חשוב לציין, שבחלק מבתי הספר ישנן כיתות חינוך מיוחד בהן לתלמידים ההתניידות קשה מלכתחילה ובזמן אזעקה קשה אף יותר. ההורים מספרים על ילדים שחוו את המבצע בצורה קשה במיוחד כשבכל אזעקה הילדים נכנסים לחרדות קשות וסטרס. אחת האימהות של ילד בכיתת חינוך מיוחד רצתה להעביר את בנה בית-ספר בשל חוסר במיגון, אולם בית-הספר היחיד הנוסף שערוך לקבלת חינוך מיוחד אינו ממוגן גם הוא, כך שבחוסר ברירה היא נאלצה להשאיר אותו ללא מיגון.
מבצע 'צוק איתן' התרחש במהלך חופשת הקיץ והוא חזר להזכיר לכל מי ששכח את נחיצותם של המבנים המוגנים. לא ברור מדוע עד פתיחת שנת הלימודים לא נעשה דבר כדי לשנות את תמונת המצב העגומה בבתי הספר באופקים כשבאופק ההתקפה הבאה היא רק עניין של זמן.
מעיריית אופקים נמסר בתגובה: "נתונים אלו הינם מצערים ומעבר לכך מסכני חיים, מציאות חיינו בשנים האחרונות חידדה את ההבנה שילדינו מצויים תחת איום רקטי מתמיד- דבר המחייב למגן את המרחבים בהם הם שוהים. בעיות מיגון אלו הינן ברמה הארצית ובעיקר ברשויות המצויות בטווח ה 7-40 ק״מ מרצועת עזה.
ראש העיר פועל תמידית לתיקון מצב זה ובין היתר פנה לשר הביטחון, מנכ״ל המשרד ומנכ״ל רח״ל ואף לרוה״מ ולמנכ״ל משרדו בכל אחד ממפגשיהם בעת האחרונה, במטרה לגרום למדינה לקחת אחריות לאומית לבניית ממ״דים למוסדות החינוך בעיר ובכל יישוב מאוים. ישיבת הממשלה הקרובה תדון בבעיית המיגון בערים כמו אופקים בנוסף, מוסדות החינוך פועלים כעת בהתאם להוראות פיקוד העורף ובידיעתו".
ממחוז דרום במשרד החינוך נמסר: "מיגון מוסדות ציבור, ובהם מוסדות חינוך, מצוי בתחום האחריות של משרד הביטחון".
ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "המיגון המתחייב למוסדות הינו באחריות משרדי הממשלה הייעודיים – במקרה זה מיגון מוסדות חינוך הינו באחריות משרד החינוך".
להאזנה לדיווח המלא בתכניתנו "בוקר טוב דרום" עם רונן הירשלר ולראיון עם איילה פנחס, תושבת אופקים, שהעבירה את בנה בית-ספר בשל בעיית המיגון, לחצו כאן: