חופש הביזוי

תא 'אם תרצו' באוניברסיטת בן גוריון פנו לנשיאת המוסד האקדמי בדרישה להשהות את ד"ר חיים וייס, אשר פרסם לאחרונה בדף הפייסבוק שלו פוסט בו הוא קורא לסירוב פקודה המונית על רקע המהומות על גדר הרצועה. "המעשה המוסרי האפשרי היחיד העומד בפני החיילים ברצועת עזה הוא לא להיות חלק ממה שנעשה שם, בכל הצורות והאופנים האפשריים, תרגישו לא טוב, המציאו שבעה או ממש סרבו. העיקר שלא תהיו שם" כתב וויס.

אתמול שלחו חברי עמותת 'אם תרצו' בבן גוריון מכתב לרבקה כרמי נשיאת האוניברסיטה בדרישה לשהות את חיים וויס, מרצה בכיר לספרות עברית בפקולטה למדעי החברה והרוח, לאחר שפרסם פוסט הקורא לסירוב פקודה. לטענת 'אם תרצו', וויס עבר עברה פלילית והם מתכוונים להגיש נגדו תלונה במשטרה היום. כרמי טרם השיבה לפנייתם.
נוסח המכתב:
לכבוד: נשיאת אוניברסיטת בן גוריון, פרופ' רבקה כרמי
הנדון: השעייתו של ד"ר חיים וייס לאור פעילותו לעידוד השתמטות וסירוב פקודה בצה"ל
שלום וברכה,
ברצוננו להסב את תשומת לבך ולהתייחס לקריאתו הפומבית הנחרצת של המרצה חיים וייס שהתפרסמה בדף הפייסבוק שלו במהלך השבוע החולף. וייס פרסם פוסט בו הוא קורא לסירוב פקודה המונית, וכך כתב בין השאר: "המעשה המוסרי האפשרי היחיד העומד בפני החיילים ברצועת עזה הוא לא להיות חלק ממה שנעשה שם, בכל הצורות והאופנים האפשריים, תרגישו לא טוב, המציאו שבעה או ממש סרבו. העיקר שלא תהיו שם".
אנו דורשים לאור הנ"ל להשעות את וייס מתפקידו.
ראשית, וייס המסית להשתמטות מפעולה צבאית מבצע באמירותיו מספר עבירות פליליות, ובהן:

הסתה להשתמטות:
מי שהסית או שידל אדם החייב בשירות בכוח מזויין שלא ישרת בו או שלא יתייצב לפעולה צבאית, דינו –מאסר חמש שנים.
הסתה לאי ציות:
מי שהסית או שידל אדם המשרת בכוח מזויין לאי ציות לפקודה חוקית, דינו- מאסר שנה; התכוון בכך לפגוע בבטחון המדינה- דינו מאסר חמש שנים; נעברה העבירה בתקופה שבה מתנהלות פעולות איבה צבאיות של ישראל או נגדה דינו- מאסר שבע שנים.
אין זה מן הראוי שמרצה יקרא לסירוב פקודה צה"לית חוקית, שכן מתוקף תפקידו הוא דמות חינוכית ואיש ציבור העובד במוסד הממומן ונתמך על ידי מדינת ישראל, ובקריאה לסירוב פקודה הוא פועל נגד המדינה המממנת אותו, ובכך הוא מועל בתפקידו.
יתרה מכך, רבים מן הסטודנטים הלומדים באוניברסיטה הינם משרתי מילואים. קריאה לסירוב פקודה היא חציית קו אדום ביחס של גורמים מתוך האוניברסיטה כלפי צה"ל ומשרתי המילואים. מן הראוי שהאוניברסיטה תיצור אווירה חיובית ומכבדת כלפי משרתי המילואים.
כאיש אקדמיה וכאיש סגל האוניברסיטה כל אמירה פומבית צריכה לחייב שיקול דעת וזהירות. אמירותיו של וייס חרגו כליל מגבולות חופש הביטוי והן מסיתות הלכה למעשה נגד הצבא והשירות בו. אי לכך, אנו קוראים להשעות את ד"ר וייס מכל פעילות רשמית במסגרת האוניברסיטה. מעשה שכזה יראה כי האוניברסיטה מתנערת מאמירות איש הסגל שלה, ויהיה בכך גיבוי לסטודנטים בפרט ולצבא בכלל.
מנגד, אי נקיטת אמצעים נגד המרצה עלולה לגרום לחוסר הזדהות של רבים מאתנו, הסטודנטים, עם המוסד בו בחרנו ללמוד, כמו גם יוציא שם רע לאוניברסיטה ויתיר הלכה למעשה כל התבטאות פומבית, מסוכנת ככל שתהיה, של מרצים באוניברסיטה.
נציין שהמרצה כבר התבטא והשתתף בעבר בסוגיות שנויות במחלוקת כמו חתימה על עצומה להחרים את אוניברסיטת אריאל, תמך בחרם על הופעת תאטרון "הבימה" בקרית ארבע, ועוד.

הפוסט של ד"ר וויס:
המעשה המוסרי האפשרי היחיד העומד בפני החיילים ברצועת עזה הוא לא להיות חלק ממה שנעשה שם, בכל הצורות והאופנים האפשריים, תרגישו לא טוב, המציאו שבעה או ממש סרבו. העיקר שלא תהיו שם.
חוסר האונים אל מול הזוועה המתרחשת בגבול עזה הוא עצום ואולי המעשה החשוב ביותר שניתן לעשות הוא לתמוך בסרבנים ולהעמיד את האופציה הזו, על המחיר שהיא גובה, כאפשרות.
הסירוב הוא מעשה קשה, בוודאי לחייל סדיר, והוא דורש כוחות נפש רבים לצאת כנגד חברים ובני משפחה. דברו עם חיילים שאתם מכירים, ספרו להם על הדילמות המוסריות של השרות, עזרו להם לחשוב על אופציות שעומדות לפניהם וגם ספרו להם שהיו כאלה שעשו זאת לפניהם.

תגובת אוניברסיטת בן גוריון: "איננו מתייחסים לדעות שמשמיע אדם מטעם עצמו"

היום בתכניתנו "בוקר טוב דרום" התראיין תום ניסני, ראש אגף פעילים בתנועת אם תרצו והסביר כי האמירה אינה עומדת בגבולות חופש הביטוי וכי אדם אשר מקבל משכורת מתקציב משלמי המיסים אינו יכול להסית לסירוב פקודה, שכן העבירה היא עבירה פלילית.

האזינו לראיון המלא: