לעבור את חג הפסח בשלום מבלי להשמין

חג הפסח מסמל את בוא האביב, אבל גם את השלת בגדי החורף והמעבר לבגדים קלילים יותר. לכן, נחשב הפסח לחג ש"מלחיץ" אנשים רבים – גם כאלה שרוצים להפחית את משקלם, וגם כאלה שרוצים לתחזק את המשקל הקיים. אז הנה כמה עצות מועילות כיצד אפשר לעבור את החג האהוב אך המלא באוכל בשלום.

ד"ר שרה קפלן, דיאטנית ראשית, מאוחדת

לשמור על גבולות ואיזון
אחד העקרונות החשובים לתחזוקת המשקל הקיים או הפחתתו הוא שמירה על גבולות אכילה הגיוניים. מה זה בעצם אומר לגבי חג הפסח? בליל הסדר אפשר ליהנות, במידה, מכל הטוב המוגש אל השולחן. בניגוד למה שרבים חושבים, למחרת אין צורך לצמצם את כמויות המזון, אלא פשוט לחזור לאכילה הרגילה והקבועה. הגוף כבר יידע לווסת את עודפי הקלוריות מהערב הקודם.

נשים הסובלות מרמות שומנים גבוהות בדם צריכות לזכור שמאכלי הפסח משופעים בביצים, המכילות כמות גבוהה של כולסטרול, ולכן מומלץ להימנע מאכילת מציות (מצברייט) ושאר מאכלים המכילים הרבה ביצים.

כמו כן, בחול המועד כדאי לצאת ולטייל בכל המקומות היפים שיש בארצנו. כך גם נימנע מזלילת יתר בבית, גם נשרוף קצת קלוריות בפעילות גופנית.

ובכל זאת – מה עושים עם תוספת המשקל לאחר החג?
רוב האנשים, מי יותר ומי פחות, נעים במהלך חייהם סביב משקל גוף המכונה "נקודת האיזון". במילים אחרות, בגוף קיים איזון בין כמות האנרגיה המתקבלת לבין הוצאתה. כאשר האיזון הזה מתערער, בין אם על ידי אכילת יתר או חוסר אכילה, בגוף חלים שינויים פיזיולוגיים וביוכימיים, ואותה "נקודת איזון" משנה את מיקומה.
לדוגמה, אם אכלנו יותר מדי, העלינו את משקל הגוף, ונשארנו במשקל זה במשך תקופת מה (שבועות, חודשים ,שנים) – הרי שיצרנו "נקודת איזון" חדשה. אחריה, אם נרצה בכך כמובן, מתחילה המלחמה להפחתת המשקל, שכוללת את הפנטזיה שזה יקרה במהירות האפשרית.

זה לא יקרה בתוך כמה ימים
מי שאינו מכיר את תחושת הכבדות (ולפעמים מספיקה עלייה של 2 ק"ג בלבד) לאחר שלא הצליח לעמוד בפני מטעמי החגים – שיקום! רבים הם האנשים שמוטרדים ממשקל גופם ומאחוזי השומן שבו, וכמעט כולם עסוקים בשמירת משקל או הפחתת משקל בצורות שונות: ימי צום, ספירת קלוריות, דיאטות למיניהן, התעמלות ועוד.

תופעה ידועה היא שבתקופת החגים, גם אם משתדלים להקפיד על האכילה, אנחנו פתאום מגלים שהתיישבו על גופנו 3-2 ק"ג מיותרים ולא מתוכננים. אז מה עושים? צמים? מבצעים דיאטת מחץ? מקזזים? ממש לא! בכל המקרים הללו, אנחנו סתם סובלים, אך לא באמת מפחיתים במשקל כפי שרוצים.
לצערנו, מה שקורה בפועל, זה שאחרי החגים רבים מתחילים פשוט להחסיר מהמזון ולעיתים אפילו לצום – רק בגלל הלחץ הנפשי, שעלול להגיע לרמות של "היסטריה". ישנם כאלה שפשוט לא אוכלים בכל משך היום, נהנים מהעובדה שהם מחזיקים מעמד עד לערב, ורצים לספר על כך לחבר'ה.

רק שאז, כאשר הבטן מקרקרת, הראש כואב, העצבנות גואה והכל מרגיז – בדרך כלל מגיעים במהרה למטבח ומתחילים "לטעום" מכל הבא ליד, כשההצדקה היא: "הרי לא אכלתי כלום כל היום, ועכשיו מותר לי רק מעט". אולם, המעט הזה הופך במהרה להרבה, מאחר שהבקרה העצמית על האכילה נעלמת, וכל מה שאנחנו רוצים הוא לחוש בטן מלאה, תחושה שבפירוש איננה תחושת השובע הידועה כנעימה, חמימה ולא מפוצצת.

אז מה עושים?
נותנים לגוף לעשות את עבודתו. אין צורך להתחיל בדיאטת מחץ, ובטח שאין צורך לצום. צריך לחזור לדפוסי האכילה הקודמים, בתנאי כמובן שהם נכונים.

נקודת האיזון – כך זה עובד
אותה "נקודת איזון" שהזכרנו כאן קודם לכן, משמשת כמעין וסת מאזן של האנרגיה בגוף, ממש כמו תרמוסטט. כאשר חורגים מהתפריט הקבוע ואוכלים יותר או פחות ממה שהגוף רגיל אליו, אותה "נקודת איזון" תווסת את הוצאת האנרגיה בהתאם.

כלומר, אם אכלנו יותר בתקופת החגים, אולם אחריהם נחזור לאכילה הרגילה, או לאלה שמבצעים דיאטת הרזייה – חזרה לתפריט דל הקלוריות שצרכו קודם לכן, הגוף יידע באופן עצמאי לווסת את מאזן האנרגיה. כך הגוף יחזור למשקלו הקודם בתוך מספר ימים, או לחילופין יכנס בחזרה למסלול הפחתת המשקל.

הבעיה מתחילה, כאשר אנחנו סבורים ש"מעידה" בשמירת הרגלי האכילה שסיגלנו לפני החגים, הופכת לרצף מעידות והרגלים חדשים או חזרה להרגלי האכילה הלא נכונים הקודמים, וממשיכים במסלול של אכילה לא מבוקרת. הסכנה אז היא שבצורת האכילה הזאת, במקום לאזן את המשקל, רק נעלה במשקל – מה שייצור נקודת איזון חדשה, גבוהה יותר. זכרו, מעידה איננה כישלון, ומעידה חד פעמים לא הורסת תכנית של דיאטה שלמה.

אם בריאותכם חשובה לכם ואתם רוצים לחזור למידות הקודמות, בלי ייסורים גופניים ונפשיים חוזרים ונשנים, מומלץ – פשוט ככל שזה נשמע – לחזור בשלווה להתנהגות האכילה או התפריט שצרכתם לפני החגים, להתאזר בסבלנות, ולראות את התוצאות המיוחלות.

ולסיום, לפני שאתם ניגשים לארוחה או לנשנוש של פסח, זכרו:
פרוסת לחם אחת שווה לחצי מצה.
חצי מצה רגילה מכילה כ70- קלוריות, חצי מצה קלה כ60- קלוריות ואילו חצי מצה מועשרת כ80- קלוריות.
100 גרם קוקוס יבש מכילים כ605- קלוריות.
100 גרם קמח תפוחי אדמה מכילים כ340- קלוריות.
שתי כופתאות קמח מצה (קניידלאך) מכילות כ90- קלוריות.
חצי כוס יין אדום מתוק מכילה כ170- קלוריות.