איך שומרים על המשפחה מאוחדת ומאושרת בעידן הדיגיטלי?
היום אנחנו חוגגים את היום הכי משפחתי בשנה, יום המשפחה. וכמו בכל שנה, ביום המשפחה, אנו עוצרים לחשוב רגע, על בני המשפחה, על עצמנו, ועל כמה אנחנו מאושרים ביחד. היום הזה מעניק לנו הזדמנות מצויינת להבין מהי משפחה עבורנו, ולחשוב על הדברים שהיינו רוצים לשפר ולתקן.
אחת התופעות שמייצרות הכי הרבה קשיים בתוך המשפחה בשנים האחרונות, היא כניסתם של הסמארטפונים לחיינו. אמנם מטרת המכשירים הללו היא לקרב בין אנשים שרחוקים פיזית אחד מן השני, אך נדמה שאחת מן ההשלכות הבולטות של טכנולוגיה זו היא דווקא ריחוק בין האנשים שהכי קרובים פיזית ורגשית, בני המשפחה. אז רגע לפני שאתם לוקחים מהיד של הילד את הסמארטפון, משליכים לאסלה, וגוררים את הילד בכוח לבילוי משפחתי בפארק, הכנו לכם רשימה של טיפים ודרכים נעימות יותר לאיחוד המשפחה בעידן הטכנולוגי, ועל הדרך להפוך את יום המשפחה למשמעותי יותר.
הקפידו לאכול לפחות ארוחה משפחתית אחת ביום כולם ביחד. לא מעט משפחות מוותרות על זמן האיכות המשותף בזמן האוכל כאשר כל בן משפחה אוכל באיזור אחר בבית, או בוהה באחד מן המסכים שבבית בזמן האכילה. מעבר לעובדה שאכילה מול מסך מובילה לאכילת יתר בהיסח הדעת, היא מצמצמת את התקשורת בין בני המשפחה. לפי מחקרים פסיכולוגים, קיום ארוחות משפחתיות תורם לביטחון העצמי של הילד ולתחושת השייכות ואחדות המשפחה.
בהמשך לסעיף הקודם – הקפידו להניח בצד את הסמארטפונים בזמן האוכל. דרשו זאת גם מילדיכם. תחילה אולי תתקלו בהתנגדות מסוימת, או חוסר יכולת לתקשר ללא מכשיר הנייד הצמוד, אך עם הזמן ילדיכם יתרגלו, ילמדו, ויפיקו המון מהסיטואציה. הזדמנות זו לשיחה יוצרת קשר אינטימי ותומך בין בני הבית, מאפשר לילדים ללמוד לשתף, לנהל שיחות, להתייעץ ולהרגיש קרובים אליכם. מעבר לכך, מתן תשומת הלב תורם לשיפור האינטליגנציה הרגשית של הילד ובטחונו העצמי.
בשלו יחד – בישול בצוותא היא דרך מצוינת להשיג כמה מטרות. הראשונה היא כמובן שוב הניתוק של הילדים מן המסכים לזמן מה והענקת תשומת לב הדדית. בנוסף, בישול ביחד יכול להקנות לילדיכם הרגלי אכילה בריאים יותר, זאת מעבר לעובדה שהוא ילמד לבשל, לעבוד בצוות ולאלתר פתרונות מהירים.
אל תקיימו שיחות בנושאים רגישים ומורכבים בין השעות 18:00-20:00 – לפי מחקרים שבוצעו ע"י פסיכולוגים, השעות הנ"ל הן השעות הקשות והלחוצות ביותר עבור רוב האנשים. בשעות הללו לרוב ההורים חוזרים מיום העבודה, הילדים עייפים והשמש שקעה. לכן, במקום לנצל את השעות הללו לשיחות חשובות, נצלו אותו להורדת המתח באמצעות משחק קופסא, קיום אמבטיות ומקלחות, או ארוחת ערב קלילה.
עמעום אורות – אחת האתגרים הכי גדולים של הורה הוא לגרום לילדיו לדבר עמו אחרי יום הלימודים או סתם כאשר נדמה כי יש להם צורך בשיחה. קיום שיח פתוח, כנה וחופשי עם הילדים אף פעם לא הייתה משימה פשוטה, וודאי לא כשמדובר בילדים שנולדו לעידן הדיגיטל ואינם משופשפים מספיק בביטוי עצמי שבע"פ, או בדינימיקה של שיח שכזה. כדי להקל עליהם, השתמשו בטריק פשוט של עמעום האורות בחדר. אורות רכים גורמים לאנשים להרגיש נוח יותר בסביבתם, רגועים יותר, פחות חשופים, והתחושות הללו יגרמו לילדכם להיות פתוחים יותר ולשתף אתכם.
שתפו אחד את השני בחוויות – בדרכם חזרה הביתה מן העבודה, חשבו על משהו שקרה לכם היום שתוכלו לשתף עם ילדיכם. זה יכול להיות סיפור מצחיק, סיפור מרגש, או סתם שיחת חולין מעניינת שהייתה לכם במשרד. כשתגיעו הביתה, לפני שתמרחו על הספה בסלון מול המסך, שבו עם ילדיכם כמה דקות, ספרו לו מה עבר עליכם היום, ותשאלו אותו על יומו. עם הזמן הילד יפתח ציפייה לחזרתכם מן העבודה ולסיפור שתביאו הביתה היום, ובנוסף ילמדו גם לשתף בעצמם בסיפורים מהיום שהחלף.
שמשו דוגמא אישית – עצה אחרונה והחשובה מכולם היא לשמש דוגמא אישית. זכרו שילדיכם נושאים אליכם עיניים ואתם הדמות הנערצת ביותר עליהם. אם תדרשו מילדיכם דברים מסוימים אך לא תעמדו בהם בעצמכם, הדבר יכול ליצור בלבול וכעס אצל הילד, ויקשה מאוד להפיכת הדבר להרגל קבוע. מנגד, אם תשמשו דוגמא אישית טובה: בלי סמארטפונים בזמן האוכל או בזמן שיחה, קיום ארוחות משפחתיות, הענקת תשומת לב אמיתית ושיתוף בחוויות אישיות – ילדכם יצפה בכם, ילמד, יחקה, ויתוגמל בתחושת ביטחון, שייכות ואהבה.
יום משפחה שמח