פרסום ראשון: מבקר המדינה בודק חשד להונאה לכאורה שבצעו חברי סגל אקדמי / אביחי מרציאנו

פרסום ראשון: מבקר המדינה בודק חשד להונאה לכאורה שבצעו חברי סגל אקדמי / אביחי מרציאנו

פרסום ראשון- מבקר המדינה בודק חשד למרמה והונאה שביצעו לכאורה חברי סגל אקדמי. החשד: מרצים קיבלו מענקים מהאוניברסיטה על בסיס הצהרות כוזבות.

מהתחקיר שערכנו עולה כי מדובר בתופעה רחבת היקף, הונאה לכאורה, הנמשכת כבר מעל ל10 שנים ובעלות של מאות אלפי שקלים, לכל הפחות, מכספי האוניברסיטאות, שמבוצעת בידי מי שאמורים להיות לדוגמה ולמופת- סגל המרצים הבכיר.
צריך להבין, בשנת 1994 סוכם בין ארגוני חברי הסגל האקדמי לבין ראשי האוניברסיטאות , הסדר לתשלום מענק "זמן מלא"- המזכה את חבר הסגל בתוספת שכר. ע"פ ההסדר, המענק יינתן לחבר סגל שלא קיבל הכנסה מעבודה נוספת הגבוהה מהתקרה שנקבעה, זה בזמן הלימודים. אבל בקיץ, מאחר ולא מתקיימים לימודים באוניברסיטאות- רשאים המרצים לעבוד ולהרוויח ללא תקרה. עד כאן הכל טוב.
אבל בירוקרטיה זה דבר אחד, והחיים זה דבר אחר- מסתבר שקיים מספר לא מבוטל של מרצים שפשוט עובדים כל השנה במקביל במקומות אחרים, אבל את החשבונית- מוציאים לחודשי הקיץ. שם הרי, אין הגבלה, ומידי שנה מקבלים את המענק הזה, מענק "זמן מלא"- במרמה לכאורה. הנה מה שסיפר לי מ'- חבר סגל בכיר באחת האוניברסיטאות בארץ, שמטעמים אישיים בחר שלא להיחשף:

בין אותם המונים, אנחנו יודעים לספר על מקרה אחד, בו חבר סגל, שאולץ בידי משרד מבקר המדינה להחזיר לאוניברסיטת בן גוריון בנגב סכום של כ45,000 ₪ בחודש פברואר האחרון, הכוללים ריבית והצמדה שהטיל עליו המבקר. בתשובתו של אותו מרצה למשרד המבקר הוא טען כי "נראה שהתרשל" בחידוש האישור לעבודה נוספת.
מ', חבר הסגל ששוחחתי אתו, מסביר איך עובדת השיטה:

ברור שזה לא כוונת המחוקק, אבל כדרכה של פרצה- היא קוראת לגנב.
גם מיכה לינדנשטראוס, מי שהיה מבקר המדינה בשנת 2009, ערך בדיקה בדיוק בנושא הזה ומצא כי שישה מעובדי מנהלה בכירים באוניברסיטת בר-אילן שאינם משתייכים בכלל לסגל האקדמי- קיבלו את המענק הזה. כלומר, מדובר בכלי שרת של חברי הסגל יותר מאשר מענק מוצדק.

דו"ח מלץ, לבחינת שינוי המבנה הארגוני של האוניברסיטאות, שמסקנותיו התפרסמו עוד בשנת 2000 (!) קבע כי "הניהול האקדמי, במתכונתו הנוכחית, לא הצליח להתמודד עם בעיית העבודה הנוספת של הסגל האקדמי מחוץ למוסד, ולשמור על ענייני האוניברסיטה". משנת 2000, דרך מבקר המדינה ב2009 ועד היום, 17 שנים אחר כך- והאוניברסיטאות עדיין לא מצליחות להתמודד עם אכיפת שעות העבודה עבור המענק.

מהמועצה להשכלה גבוהה נמסר בתגובה כי: "הנחיות ות"ת קובעות ומפרטות את תנאי הזכאות למענק זמן מלא. האוניברסיטאות וארגוני הסגל מחויבים לעמוד בהנחיות אלו וכל חריגה מהן דורשת אישור פורמאלי מות"ת ומהממונה על השכר באוצר.
יובהר, כי זכאים למענק גם כאלו שעובדים בעבודה נוספת (עפ"י התקנון האקדמי הנהוג במוסד) ועד לתקרות הכנסה המתעדכנות מעת לעת, כל זאת עפ"י האמור בהנחיות."

מוועד ראשי האוניברסיטאות נמסר: "נהלי וכללי מענק הקדשת זמן מלא למוסד, מבוססים על הסכם קיבוצי משנת 1994 וידועים היטב לחברי הסגל בכל מוסד ומבוססים על הצהרות בכתב של חברי הסגל. האוניברסיטאות אינן מכירות את התופעה שאתם מתייחסים אליה, ובמידה ועולה חשש לפעילות שאינה חוקית, כפי שנרמז, חשוב לבודקה ואם יש בה ממש, לפעול למיגורה, כולל פניה לרשויות האכיפה המתאימות".

במשרד מבקר המדינה אומרים לנו ש"המשרד נמצא בעיצומה של מטלת ביקורת הבודקת ביו השאר היבטים בקשר לעבודה נוספת של חברי סגל אקדמי. פרק ביקורת זה יתפרסם במסגרת הדוח השנתי הבא של מבקר המדינה, שיתפרסם לציבור בחודש מאי 2018. עד לפרסום הדו"ח , לא נמסור פרטים נוספים".

להאזנה לדיווח המלא: